Efter stängningarna – Flying Tiger får ny ägare

"Starkt varumärke och koncept".

Så sent som i måndags berättade pryjlätten Flying Tiger Copenhagen, eller TGR som många känner bolaget som, att man är tvingad till att skära ner på sitt butiksnät. Och nu meddelar bolaget att grundaren Lennart Lajboschitz och det svenska investmentbolaget EQT säljer företaget

LÄS ÄVEN: Flying Tiger ger upp: ”Har minskat personalen till ett minimum”

Annons

Lennart Lajboschitz öppnade den första Flying Tiger butiken år 1988 i Köpenhamn, och idag har företaget cirka 900 butiker i 27 länder.

Efter ett sämre resultat 2018, bestämde sig bolaget för att vända den negativa utvecklingen till vinst under 2019. Detta lyckades man med genom ett starkt fokus på konsolidering.

Detta resulterade i en snabb vändning med en EBITDA-ökning på över 50 procent redan under 2019, och bolaget var på väg mot fortsatt tillväxt 2020 med en rekordhög EBITDA, skriver man i ett pressmeddelande.

När man gick in i 2020 var ambitionerna höga, men de dämpades av pandemin som sakta men säkert tog över alla marknader. De fysiska butikerna led vilket innebar stora påfrestningar för Flying Tiger Copenhagen. Sedan mars månad har 90 procent av kedjans butiksnät haft stängt till och från.

EQT har varit ägare i åtta år, och har "arbetat nära ledningsgruppen för att säkra en hållbar och långsiktig kapitalstruktur". Men nu är det dags att gå vidare.

Jag framföra ett stort tack till alla anställda på Flying Tiger Copenhagen för deras engagemang under den utmanande pandemiåret, säger Mads Ditlevsen, partner och investeringsrådgivare på EQT.

Under 2019 gjorde bolaget en imponerande vändning och högt resultat på många mätvärden, men 2020 blev ett bakslag på grund av en global lockdown och strikta regler. Men ser vi bortom pandemin, är vi övertygade om att företaget är väl positionerat för en stark återhämtning.

De som tar över prylkedjan är det danska investeringsbolaget Treville, som ska ha lång erfarenhet inom konsumentbranschen.

Annons

Flying Tiger Copenhagen är ett starkt varumärke och koncept som uppskattas av kunder över hela världen, säger Nikolaj Vejlsgaard, medgrundare av Treville.

Efter några tuffa år lyckades den nuvarande ledningen vända den negativa utvecklingen under 2019, och Flying Tiger Copenhagen var på rätt spår när covid-19 slog till. Vi är säkra på att ledningen och hela organisationen kommer att kunna fortsätta den resan när världen öppnas upp igen.

Martin Jermiin, vd på Flying Tiger Copenhagen, kommer att fortsätta i sin roll.

Å Flying Tiger Copenhagens vägnar vill jag rikta ett stort tack till Lennart och EQT för att de, som ansvarsfulla ägare, varit med oss under en här utmanade tiden. Nu är vi väl rustade för framtiden och jag ser fram emot att samarbeta med våra nya ägare som har stor tilltro till hela organisationen, vårt varumärke och vår strategi.

Framåt kommer fokus att ligga på att bygga ett starkt varumärke, med "en ännu starkare betoning på hållbarhet".

Vi kommer att fortsätta förenkla våra arbetsprocesser inom hela verksamheten. Dessutom kommer vi att expandera vår onlineaffär i Danmark och Sverige, avslutar Martin Jermiin.

Annons