Ehandel testar Amazon.se – korrläsare sökes

1 av 5 stjärnor.

Amazon har nu öppnat sin svenska sajt på Amazon.se. Detta efter att vi tidigare i år hade lyckats surfa in på den ofärdiga e-handelssidan, med en liten teknisk manöver.

LÄS ÄVEN: Här är Amazon.se – det blir en helsvensk lansering

Annons

När vi nu surfar in på sajten - igen - så ser det väldigt likt ut. Vi måste dock erkänna att det är mer välputsat än det var i slutet av juli. Samtidigt är det uppenbart att man helt enkelt valt att öppnat sajten innan den är klar, det är inte med pompa och ståt och sidan känns inte färdig. Vi gissar att de kanske vill få den indexerad av Google innan julhandeln.

Priserna är fortfarande kaos när det kommer till avrundningen (något vi kanske får leva med?) och många översättningar är ofullständiga och produkttexter är fulla med knasigheter. Produkttitlarna är också galet långa och innehåller i princip all produktinformation. Detta kanske är ett SEO-trick av Amazon men det ser ganska oseriöst ut. I övrigt är det Amazon vi har att göra med så sajtens utseende i stort är vad det är, det vill säga rätt ful.

LÄS ÄVEN: Amazoninsikter: Den dolda instegsdrogen till ekosystemet

Men vem bryr sig om utseendet när man kan handla billiga prylar? Vi fångades direkt av “Dagens highlights” där en Logitech-mus reades ut för 290 kronor. En snabb check på Prisjakt och Pricerunner bekräftade att priset var av rang och billigast i Sverige. Det ska här tilläggas att Pricerunner listade Amazons pris på musen medan Prisjakt inte listade det.

Ooo dagens highlights - spännande!

Vi klickar oss in på produkten, möts av världens längsta produkttitel, och kan se att säljaren är Logitech själva. Prioriterad leverans ska kunna ske imorgon och fri frakt först på fredagen. Det som inte framgår är att prioriterad leverans kostar 49 kronor, men det är förstås uppenbart att det ej är gratis.

Vi väljer att klicka på den mytomspunna “Köp nu”-knappen för att få hem vår mus. Vårt kreditkort från tidigare köp på Amazon.de ligger och väntar på oss, samt alla personuppgifter, men vi byter förstås till Amazons “nordiska” fakturalösning, för att testa den. När vi surfar runt efter varor på sajten så dyker även detta faktura-alternativ upp som en liten banner uppe till höger.

Annons


Amazon pushar sin fakturatjänst på flera ställen

LÄS ÄVEN: Amazon laddar för Sverige – kopierar Klarna

Nästa sida, som vi måste erkänna är väldigt plottrig, låter oss granska beställningen samt byta ombud och fraktalternativ. Vi har även valet att välja presentinslagning för 31,57 kronor, något vi överväger, men avstår. Alla gillar ju presenter, men nu köper vi trots allt till oss själva.

Så plottrig sida (vi bytte sedan till gratis leverans)

Vi justerar dock vårt ombud, för att se hur det ser ut. Men väljer sedan det närmaste, vilket förmodligen hade valts automatiskt ändå.

Trevligt att få välja ombud

Vi får sedan se valt ombud och kan då också ändra fraktalternativ igen. Efter det får vi granska beställningen en sista gång, med ännu mer plotter på sidan, då vi nu uppmanas kontrollera vårt namn så paketet faktiskt går att hämta ut.

Till sist möts vi av bekräftelsesidan.

Det kan ha varit vi som meckade lite väl mycket med alla alternativ men “Köp nu” var inte snabbt. Kanske att det blir smidigare i efterföljande order. Vi ser även att vi tydligen hade en annan vara i kundvagnen, en “Westmark 24512260 Brasilia permanent filterinsats, 18/8 rostfritt stål”.


Denna hade vi tydligen lagt i kassan av misstag, innan vi köpte musen

Vi har ingen aning hur den hamnade där, eller vad det är, men “Köp nu” skippade alltså den produkten. En orderbekräftelse trillade även in på mail i vanlig ordning, med en sammanfattning av beställningen.

Vad vi kan säga är att det inte är någon magisk upplevelse att handla på Amazon.se. När det kommer till själva e-handeln så är det nog främst låga priser Amazon skulle kunna erbjuda just nu, och när vi kollar runt lite snabbt så verkar inte priserna heller vara något att hänga i granen, förutom på vissa utvalda produkter. Utbudet känns också skralt och från okända säljare.

En produkt som lyftes fram först i sin kategori

Allt som "highlightas" av Amazon på sajten är från stora varumärken som exempelvis Logitech, Apple, Philips, Bosch och där de då står som säljare. Om vi ska vara hårda så är det en ganska föråldrad upplevelse man får på Amazon.se jämfört med många svenska nätbutiker, och andra internationella för den delen. Leveransen ser inte heller ut att vara speciellt snabb, när det inte gäller särskilt utvalda produkter, utan det är över en vecka i många fall.

Frågan är ju också om vi kommer att få vår mus på fredag? Och hur kommer faktura-lösningen att fungera? Det får vi helt enkelt återkomma till.

UPPFÖLJNINGEN: Så gick testköpet hos Amazon.se – betalbolaget bakom fakturan

Annons