Ehandel testar Amazons nya supersnabba frakt – vem körde?

Startskottet för ett nytt leveranskrig?

Över natten-leveranser var inte snabbt nog. Nu har Amazon lanserat samma dag-leveranser i Sverige. Men medan det förstnämnda når stora delar av Sverige, så når det sistnämnda än så länge endast Stockholmsområdet. Inte så konstigt kanske med lagret placerat i Eskilstuna.

Men vilka är det egentligen som fraktar? Vi på Ehandel bestämde oss för att ta reda på den saken. Sagt och gjort, en beställning lades på förmiddagen och 65 kronor betalades i fraktavgift. Strax efter lunch fick vi en notis från speditören, håll i hatten, Airmee.

Annons

Så gick det

Efter spänd förväntan, och en liten beskedlig försening, dök paketet också mycket riktigt upp utanför dörren sent på kvällen.

Så med facit i hand kan vi konstatera att tjänsten fungerar bra. Och beroende på var på leveransrundan du befinner dig kan du ha paketet allt mellan klockan 17 till 22. Så för den som behöver den där boken, skruvdragaren, hundmaten, TV-apparaten, eller vad som helst egentligen - bara fantasin och lagerhållningen sätter gränser - redan samma dag så är det fullt möjligt. Så länge man bor i Stockholmsområdet, alltså.

De är inte ensamma

Vi kan också konstatera, efter att ha hört av oss till Postnord, att Airmee inte är ensamma om att köra samma dag-leveranser från Amazon.

Vi kör samma dag-leveranser i Stockholmsområdet för Amazons räkning, säger en presstalesperson på Postnord till Ehandel.

Men den mest brännande frågan just nu är huruvida Amazon kommer nöja sig med att bara nå Stockholmsområdet med sin "same day delivery"-tjänst. Tittar vi på hur de brukar agera så är svaret med stor sannolikhet nej. Amazon har också tidigare öppnat för att slå sig ned i fler lager i landet, något som blir en förutsättning om man vill ha god täckning.

Avgiften då? Att betala 65 kronor för samma dag-leverans får man nog leva med ett tag, då e-handelsbjässen ännu inte aktiverat Prime-tjänsten i Sverige. För det krävs nog en större räckvidd på de blixtsnabba leveranserna. Men ställt i paritet med vad frakten kan kosta överlag i landet får nog prislappen bedömas som mycket rimlig för att få varan i handen redan samma dag.

Så gör konkurrenterna

Samma dag-leveranser i sig är dock inget nytt i Sverige. Aktörer som Lager 157, Elgiganten och Netonnet erbjuder också samma tjänst. Men där uppgår leveranskostnaden till 100 kronor (Lager 157) och 99 kronor (Elgiganten och Netonnet). Dessutom har Foodora satsat stenhårt på tjänsten man kallar "q-handel", där varan kan finnas i handen bara minuter senare efter lagd beställning hos anslutna handlare. Där är fraktavgiften ännu lägre än den Amazon nu erbjuder. Det gäller även de apotek som har leverans samma dag i fraktutbudet.

Hos Lager 157 har man tidigare vittnat om att intresset för samma dag-leveranser inte varit skyhögt. Men skulle Amazon få genomslag kan en prispress bland handlarna vara att vänta. Något som också skulle kunna göra att fler konsumenter använder sig av den.

Annons

Vi på Ehandel kommer givetvis att bevaka utvecklingen.

LÄS ÄVEN: Amazon lanserar samma dag-leveranser i Sverige

Annons