Amazon lanserar samma dag-leveranser i Sverige

Ökar tempot ytterligare.

Amazons svenska webbutik fyller snart ett år. Och under sommaren har vi fått se e-handelsjätten sakta men säkert växla upp i sin paradgren: snabb frakt.

Tidigare kunde vi avslöja testerna med Postnord där konsumenterna som beställer senast 23.00 kan få varan redan på förmiddagen dagen efter med prioriterad leverans. Men det var inte tillräckligt för Amazon. Nu rullar man även ut samma dag-leveranser.

Annons

För 65 kronor kan den som beställer under förmiddagen få sin vara redan samma eftermiddag eller kväll. Erbjudandet verkar dock än så länge gälla Stockholmsområdet med omnejd, då Amazons lager är placerat i Eskilstuna. När vi gör en testbeställning till Helsingborg finns nämligen inte det alternativet i kassan.

"Det enda jag kan säga"

Amazon har också utökat flottan av speditörer. Tidigare användes nästan enbart Postnord på den svenska marknaden. Men nu har även last mile-aktören Airmee den amerikanska bjässen som kund. Företagets grundare och vd, Julian Lee, vill inte kommentera exakt vad avtalet omfattar, men uppger att man kör för Amazon precis som för sina andra kunder.

Det enda jag kan säga är att de är som vilken annan e-handelskund för oss. Det är upp till e-handlaren och konsumenterna att avgöra hur mycket de skickar med oss. Vi tror dock att varje e-handlare kan öka sin försäljning, konvertering i checkouten och antalet återkommande kunder genom att få sina varor levererade med oss, säger han till Ehandel.

Amazon skrev 2018 ett treårsavtal med Postnord, något som vid tidpunkten kommunicerades tydligt. Men när vi ställde frågor kring vad som händer med det avtalet möttes vi av "inga kommentarer". Både från Amazon och Postnord.

LÄS ÄVEN: Frågan som Postnord och Amazon duckar - "kommenterar inte det"

LÄS ÄVEN: Amazon i hemligt test med Postnord - ökar leveranstempot i Sverige

Annons