Pakettestet: Elgiganten förklarar luftig leverans – och dissar plasten

"Svårt att tillhandahålla lika många emballagealternativ".

Det var lite spridda skurar med luft och plast när vi skickade ut våra mystery shoppers att klicka hem paket från 17 e-handlare. Hemelektronikjättarna fick dessutom en extra svår utmaning, som komplicerades av både stora fraktetiketter och ett knepigt format.

Snabbast att leverera av aktörerna, i kategorin hemelektronik, som vi testade var Elgiganten. Men de skickade också en utmärkande bred kartong för den långsmala produkten vi beställde, en gamingmusmatta. Anledningen ska delvis vara det enorma sortimentet där det är svårt att ha tillräckligt med måttanpassade emballage.

Annons

Vårt nordiska centrallager i Jönköping är till stora delar automatiserat. Eftersom vårt sortiment består av flera tusentals artiklar är det svårt att tillhandahålla lika många emballagealternativ. Vi har därför tagit fram ett gäng standardmått på våra emballage som passar måtten på våra olika produkter, säger Li Persson, kommunikationsansvarig på Elgiganten, till Ehandel.

Samtidigt var Elgiganten, tillsammans med Amazon, de två som helt hoppade över att emballera produkten med plast, som exempelvis luftkuddar. I stället valde kedjan att kila fast produkten med en extra kartongskiva. Elgiganten hade även plockat av plasten som produkten kom med från leverantören. 

Detta är standard, vi använder inte plastemballage i vår automation. I stället har vi en wellpapp-skiva som ”trycks” dit för att innehållet inte ska skramla runt i kartongen och riskera att gå sönder på väg till kund. Detta anser vi vara ett hållbarare alternativ än plastemballage, förklarar Li Persson.

Elgiganten bjuder även på en inblick i hur förpackningsresan går till inne på centrallagret i Jönköping: 

  1. Produkt plockas till den minsta möjliga kartong baserat på måttet på produkten (eller order om kunden köpt flera produkter).
  2. Innan förslutning så mäter vi fyllnadsgraden i lådan.
  3. För att inte ”skicka luft” så skärs lådan automatiskt ner.
  4. För att produkten ska ”ligga still” i lådan så lägger vi en stabiliserande skiva över.
  5. Eventuella kanter viks in och lådan försluts med ett lock.

LÄS ÄVEN: Jättens besked efter Ehandels pakettest - "ska investera stora belopp"

Annons