Elgigantens svettiga rekord – sålde 40 konsoler i sekunden

"Vi har verkligen blivit testade".

Trots pandemi och Amazons ankomst levererar Elgiganten starka papper. När koncernen Elkjöp Nordic nu presenterar sina senaste siffror för julhandeln (1 november till 9 januari) framgår det att den svenska kedjan tagit hela 2,8 procent fler marknadsandelar hittills under verksamhetsåret.

Det är glädjande att vi fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige, där vi fått en stor och viktig konkurrent. Deras etablering har inte passerat obemärkt förbi, men det ser ut som att de valt att mjukstarta. Från vårt håll finns det ingenting som tyder på att vi tappat någonting mot Amazon, men elektronik är helt klart en viktig kategori för dem. Det ger förstås ökad konkurrens och vi tror att deras ankomst kommer att vara positivt för marknaden i stort, säger Erik G Sönsterud, koncernchef på Elkjöp Nordic, i ett pressmeddelande.

Annons

Det är dock i Norge som omsättningen ökat allra mest under första halvåret. Här rusade försäljningen med imponerande 29 procent jämfört med motsvarande period året innan.
Dessutom slog, föga överraskande, e-handeln nya rekord. Onlineförsäljningen stod för hela 30 procent av försäljningen, en rejäl ökning från tidigare 19 procent.

Vi har verkligen blivit testade och fått utveckla oss själva under pandemin. Vi har också fått styrkan i satsningen på vår omnihandel bekräftad. Utöver detta har vi, till följd av corona, tagit fram helt nya tjänster som klicka och hämta på parkeringsplatser och live-shopping via videolänk, säger Erik G Sönsterud.

Kaffedrickandet rusade

Samtidigt avslöjas nu försäljningssiffrorna för några populära kategorier som verkligen stack ut under julhandeln. Exempelvis såldes det 104 procent fler kaffemaskiner under perioden, som ett resultat av att fler jobbar och stannar hemma.

En annan kategori som rusade riktigt ordentligt var spelkategorin. Elkjöp Nordic sålde inte mindre än 100 000 spelkonsoler och 520 000 spel under julhandeln. Och när de åtråvärda Playstation 5-konsolerna, som släpptes på marknaden under kaotiska former, blev tillgängliga så sålde de slut i en rekordfart som uppgick till runt 40 enheter i sekunden.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!