Ellos i kritikstorm: ”Så sjukt jävla problematiskt”

"Vi hade vår kamp".

Nu har Ellos hamnat i blåsväder på sociala medier. För två dagar sedan publicerade företaget ett inlägg och tillhörande text från influencern och journalisten Johanna Bladh, på sin egen Instagramprofil.

På bilden visar Johanna hur hon ser ut när hon drar in magen och när hon inte gör det, och i texten säger hon att det är viktigt att komma ihåg att alla inte alltid ser ut som de gör på sina bilder på sociala medier.

Annons

Texten i inlägget lyder:

Ja, herrejävlar va alla är lyckliga och snygga och perfekta på sociala medier, både under högtider och efteråt. Men glöm inte bort att verkligheten bakom kameran ofta kan vara en annan. Jag vet hur mycket stress, press och ångest sociala medier kan framkalla. Att man ska vara lyckad, älskad, snygg och perfekt. Gärna samtidigt, på en ”spontan bild” framför granen, midsommarstången eller nyårsbordet. Men glöm inte att Instagram är just Instagram – ett ögonblicksfoto.

Vi ser inte ut som vi gör på bilder. Det är lätt att fejka, filtra och fota tusen gånger - och sen har man lurat världen att man är någon man inte är, med fat fyllda av insta-vänlig mat på ett perfekt dukat bord. Så lägg bort luren om det blir för jobbigt. Glöm flödet för ett tag. Och kom istället ihåg att verkligheten pågår utanför ditt flöde, exakt just nu.

Men bilden upprörde en hel del följare som reagerade direkt, och en av dem som engagerade sig starkt i kritiken mot Ellos är kroppsaktivisten Pauline Lindborg.

Hon menar att Ellos väljer att lyfta en person som "profiterar på en kamp som inte är hennes". Enligt Pauline Lindborg har inte Johanna Bladh rätt kroppsform för att kunna kämpa för kroppspositivism. Pauline reagerar på att Ellos väljer att låta just en person av den "normaliserade kroppstypen" lyfta den här frågan, istället för att låta en person som klassas som tjock att uppmärksamma detta.

På riktigt Ellos? Ni väljer hellre en smal person som trycker fram sina valkar än en faktiskt tjock person som ser ut så hela tiden? Ni tyckte inte att ni hade skandaler nog så ni kör en grej till eller? skriver Pauline till Ellos.

In och kommentera under bilden så de fattar vad de gör för fel, detta är så sjukt jävla problematiskt! Smala människor som ska ta det tjocka har, vi hade vår kamp för vår kropp men nu ska smala vita influencers ta över den! Precis detta som är problemet hela tiden.

I skrivande stund har inlägget över 13 500 gillamarkeringar och mer än 600 kommentarer, varav majoriteten av kommentarer som innehåller kritik har hundratals egna gillamarkeringar.

Annons

Nu har Ellos publicerat ett svar:

Tack för all er feedback på detta inlägg, vi tar åt oss och ber alla vi upprört om ursäkt. Syftet med vår re-post av @Johanna.bladhs inlägg var att belysa problematiken kring att kvinnokroppen, men också livet på sociala medier, ofta retuscheras, putsas upp och framställs på ett sätt som inte ligger i linje med verkligheten. Johanna lyfter detta på ett väldigt bra sätt i sina kanaler med många olika vinklingar och detta är något som vi vill supporta.

Johanna är självklart inte en representant för tjocka kvinnor då hon är smal, det var aldrig syftet varken från vårt håll eller från Johanna själv. Däremot bidrar hon till ett digitalt landskap som visar upp en bild av livet utan att det retuscheras, någonting som vi tycker är viktigt.

Kritikstormen har dock inte tystnat och Pauline Lindborg är inte nöjd med svaret. Hon uppmanar fler till att ta ställning och Ellos till att ta ner bilderna från sin profil.

På riktigt de mest tröttsammaste förklaringarna någonsin, de där är ett bevis på att de inte förstår ett skit av vad vi menar, har de ens läst våra kommentarer? skriver Pauline som svar på Ellos kommentar.

Detta är tröttsamt @Ellosofficial, att ni inte bara tar bort bilden. Ni borde skämmas och i framtiden verkligen fokusera på att lära er om saker ni ger er in i. Ni kan inte vara inkluderande utan kunskaper om kroppsaktivismen och vad som händer.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!