Ellos lånesmocka – kan inte betala 1,5 miljarder

Vill förlänga lånet.

Den skuldtyngda e-handlaren Ellos – som ägs av det svenska investmentbolaget Nordic Capital – har fortsatt ekonomiska problem.

Nu har bolaget fått svårt att betala av ett lån på totalt 1,5 miljarder kronor. Därför hoppas man kunna förlänga krediten som dels utgörs av en så kallad *kreditfacilitet och dels ett obligationslån.

Annons

Kreditfaciliteten förfaller i januari nästa år, medan obligationen löper på till juni. Och nu vill koncernen förlänga det förstnämnda lånet.

Ellos Group fortsätter sitt gedigna arbete med att lägga en solid grund för lönsam tillväxt, vilket har resulterat i en god vinstutveckling både under det senaste kvartalet och under året. Med denna starka utveckling vidtar vi alla åtgärder för att fortsätta positionera bolaget för en framgångsrik strategisk process för alla intressenter, kommenterar Ellos ordförande Arthur Engel, i ett pressmeddelande.

Obligationslånet och kreditfaciliteten togs upp efter att Ellos belgiska ägare FNG NV gick i konkurs 2019. Den klassiska e-handlaren räddades därefter av Nordic Capital som tog över som ägare.

Ellos-gruppens omsättning uppgick förra året till 3,63 miljarder kronor, jämfört med 3,62 miljarder året innan. 2020 låg omsättningen på 3,21 miljarder.

Samtidigt ökade koncernens förlust till drygt -282 miljoner kronor i fjol, från -133,4 miljoner kronor året innan. Och det är lönsamhetsproblemen som nu tvingar bolaget att be om en förlängning av obligationslånets löptid.

Nu återstår det att se om styrelsen lyckas att få igenom sin önskan.

*En kreditfacilitet är ett lån med en fast lånesumma eller kreditram, medan avbetalningsplanen är relativt flexibel. Lånet kan betalas av med en klumpsumma eller över tid. 

Annons
Annons