Elplanet Alice i luften – så gick premiärturen

"Eran av hållbart flyg är här".

Det var i augusti förra året som DHL Express berättade att de hade köpt in tolv helt elektriskt drivna flygplan. Beskedet var också att de bland annat ska användas till att flytta e-handelspaket och viktiga dokument.

Alla detaljer är inte färdiga ännu, men DHL Express planerar att bygga flera Alice-nätverk med nollutsläpp och vi börjar i USA. I allmänhet kan dessa elektrifierade flygnätverk etableras var som helst i världen, så vi räknar med fler länder framöver, sa Tim Rehkopf mediakontakt på DHL Express Global, till Ehandel då.

Annons

Sedan dess har det varit ganska tyst kring satsningen. Fram till i går tisdag. Då var det dags för ett av de tolv planen – som alla är av modelltypen Alice – att ge sig ut på en jungfrufärd.

Flög i åtta minuter

Det är företaget Eviation Aircraft som har tillverkat flygplanet och som i går också genomförde flygning, som ägde rum i luftrummet ovanför amerikanska Moses Lake i delstaten Washington. Totalt flög planet i åtta minuter och det nådde en höjd på 1 066 meter.

Att genomföra denna första flygning bekräftar vår övertygelse om att eran av hållbart flyg är här. Med vår beställning på tolv Alice e-tranportflygplan investerar vi mot vårt övergripande logistikmål med nollutsläpp, kommenterar John Pearson, global vd för DHL Express.

Han beskriver flygningen som historisk och att DHL nu har tagit viktiga steg mot att bli klimatneutrala. Men det kommer dröja ganska många år innan det målet är uppnått.

Alice utbud och kapacitet gör det till en unik hållbar lösning för vårt globala flygnätverk, som stödjer vår strävan att göra ett väsentligt bidrag för att minska vårt koldioxidavtryck och i slutändan uppnå nettonollutsläpp till 2050.

LÄS ÄVEN: DHL talar ut om de elektriska flygplanen: “Ett mycket viktigt steg”

Annons