En gång landets största e-handel – har nu ansökt om konkurs

Flerårigt bråk bakom konkursen.

Ulmart var en gång Rysslands största e-handel, men de senaste åren har allt gått åt skogen. Det startade med att medgrundaren Dmitri Kostygin blev arresterad 2017. Enligt banken Sberbank hade han ljugit när han tagit ut banklån åt Ulmarts vägnar. Kostygin hamnade bland annat i husarrest flera gånger.

LÄS ÄVEN: Ulmart vill skicka ryska och kinesiska varor till Europa

Annons

Samtidigt som detta hände pågick en intern fajt i styrelsen mellan investerare i företaget och medgrundaren ifråga. Den interna friktionen har tydligen fortsatt sedan dess, vilket fått företaget att sakta men säkert förlora marknadsandelar till exempelvis konkurrenten Wildberrys. Ett företag som enligt uppgifter gick om Ulmart 2016 och blev landets största e-handel.

Från en miljard till 150 miljoner

Om vi förstår det rätt var Ulmart lite som Netonnet i upplägget men med ett bredare utbud likt Amazon. Under sin storhetstid hade man uppemot 50 lagershoppar i Ryssland och omsatte över en miljard dollar per år.

Storhetstiden är dock över och förra året stängde företaget ner stora delar av verksamheten och sade upp många av sina anställda. Omsättningen ska ha sjunkit från 580 miljoner dollar, 2016, till 158 miljoner dollar 2018, enligt EWDN.

Enligt uppgifter kommer bolaget nu att säljas av i delar. Det sägs fortfarande vara ett stort värde i varumärket och även i teknikplattformen bakom.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!