En produkt kostar 25 000 kronor – miljoner till forskarens nätbutik

En oslipad diamant?

Företaget Gemometrics skiljer sig en del från andra e-handlare. Bolaget har bara fyra produkter i sitt sortiment, och det handlar uteslutande om egenframtagna produkter som är tänkta att användas för att granska ädelstenars kvalitet. Prisklassen är därefter; den billigaste av de fyra produkterna kostar 250 euro och den dyraste 2 500 euro, det vill säga cirka 2 500 respektive 25 000 kronor. Tanken är att produkterna ska kunna användas bland annat för att skilja naturliga diamanter från syntetiska, ett behov som uppges ha blivit större i takt med att den tekniska utvecklingen gått framåt.

LÄS ÄVEN: E-handlarens nya kollektion nådde miljonen på två veckor

Annons

Bakom det Luleå-baserade företaget står geologen Torbjörn Lindwall som enligt företagets hemsida har arbetat i mer än 20 år med att validera ädelstenar. I november 2019 klev Daniel Smirat in som vd i Gemometrics, som nu planerar att växa globalt. För att skynda på tillväxten har man precis avslutat en investeringsrunda som resulterade i 3,5 miljoner i nytt kapital.

Det senaste kapitaltillskottet möjliggör vår fortsatta expansion, i framför allt Nordamerika, Mellanöstern och Asien, vilket tar oss ett steg närmare vår vision om en trygg handel med ädelstenar, säger Daniel Smirat i ett pressmeddelande.

Gick back ekonomiskt

Hur Gemometrics försäljning gick 2019 är inte offentliggjort, men år 2018 omsatte bolaget 840 000 kronor och lade till det ett resultat på minus 3,5 miljoner. Nu är tanken att de nya miljonerna ska få fart på försäljningen, men precis som hos många andra riskerar coronaviruset att ställa till det. Men bolaget ser ljust på framtiden.

Eftersom lejonparten av vår försäljning utgörs av export till Europa och Asien har vi känt av effekterna av coronaviruset, samtidigt ser vi ett ökat intresse för vår produkt och antalet distributörer ökar varje månad, vilket är ett tecken på att vi fyller ett behov som existerar på marknaden, sammanfattar Daniel Smirat.

Bakom det nya kapitaltillskottet står aktörer som AllaNova AB, Partnerinvest AB, Diamtech AB, Nordtoppen AB samt Småbåtsgatans Förvaltning AB.

Annons