Först ut: EU slänger in 376 miljoner i eEquitys miljardfond

"Till företag med hög tillväxt i e-handels- och onlinebranschen".

EU ger sig in i riskkapitalbranschen med det nya projektet Escalar. Det ämnar att stödja EU-företag med hög tillväxt genom att tillgängliggöra riskkapital. Escalar ska sitta på 300 miljoner euro som ska gå till olika projekt inom EU.

Det svenska riskkapitalbolaget med fokus på e-handel, eEquity, meddelar nu att man är först ut att teckna ett avtal med Escalar. Bidraget från Escalar hamnar på 376 miljoner kronor och de läggs i fonden eEquity IV. En fond som nu stängs och som kommer att investera i “disruptiva europeiska internetföretag” men med tonvikt på de nordiska länderna.

Annons

Genom Escalarinvesteringen kommer eEquity att kunna ge bättre stöd till företag med hög tillväxt i e-handels- och onlinebranschen genom ökade investeringar och andelar i senare finansieringsrundor, genom att utnyttja framgångarna med den tidigare fonden, som för närvarande har en avkastning på 40 procent, säger Patrik Hedelin, Managing Partner vid eEquity, i ett pressutskick.

Storleken på eEquity IV-fonden hamnar på totalt 1,6 miljarder kronor. Fonden syftar till att investera 30–150 miljoner svenska kronor i upp till tolv europeiska små och medelstora företag.

Vi är mycket glada över fondstorleken på eEquity IV som gör att vi kan hjälpa fler företagare under en längre tid och fortsätta att utveckla eEquity som företag. Vi är stolta över EIF:s åtagande och deras starka tro på vår branschinriktade affärsmodell. eEquity kommer att bygga vidare på framgången med att vara en branschinriktad fond för digitala tillväxt- och e-handelsföretag. Sett till branschinriktningen på digitala affärsmodeller har det visat sig vara mycket värdefullt för företagarna att få tillgång till den omfattande kunskap och erfarenhet som såväl eEquity och befintliga portföljbolag har.

Europeiska investeringsfonden (EIF) står bakom Escalar och deras åtagande när det gäller eEquity är det första av sitt slag i Europa. EIF:s verkställande direktör, Alain Godard, kommenterar transaktionen.

Vi får inte låta Europa hamna efter sina globala konkurrenter när det gäller att skapa nya och världsledande innovativa företag. Europeiska företag med hög tillväxt kämpar, mer än någon annanstans i världen, för att hitta den finansiering och det riskkapital som de behöver för att expandera och konkurrera. Covid-19-utbrottet har bara försvårat denna situation. Därför är jag glad över att meddela vår första transaktion inom ramen för Escalarinitiativet för att åtgärda denna brist på finansiering och stödja morgondagens segrande europeiska företag, säger Alain Godard.

Annons