Experten om kryphålet i kassalagen: ”Helt rimlig utveckling”

Flera aktörer kan runda lagförslaget.

Vi identifierade i förra veckan ett kryphål i regeringens förslag till nya kassalagen, som gör att e-handlare och betalbolag enkelt kan runda den. Allt man behöver göra är att ta bort olika direktbetalnings- och förskottsalternativ ur checkouten.

När vi frågade Finansdepartementet såg man inga risker alls och trodde inte att det var en rimlig utveckling. Men Katrin Lundgren, vd på Kodmyran som tar fram färdigpaketerade e-handelslösningar och affärssystem för e-handel, tror att regeringen öppnat dörren för en annan utveckling än den de vill åt.

Annons

Majoriteten av kunderna i dag väljer att använda faktura och kortbetalning. Det är i dag de två i särklass populäraste betalsätten. Postförskott är helt dött och bara ett fåtal väljer direktbetalning och Swish i de checkoutlösningar som finns. Jag skulle därför inte bli förvånad om vi får se kassor i framtiden byggda med bara faktura och kort som betalsätt eftersom det då får vara förvalt i kassan, säger Katrin Lundgren till Ehandel.

Så kan betalbolagen och e-handlarna göra köpupplevelsen så friktionsfri som möjligt, är det alltså troligt att flera aktörer kommer att välja att helt enkelt kringgå lagen – helt lagligt. Det innebär i sin tur att själva grundtanken bakom lagen, att minska andelen köp på kredit, riskerar att falla.

Bedömer handlarna att det är mer lönsamt för deras affärer och ger högre konvertering på grund av enkelheten, och att kunderna dessutom föredrar de betalsätten så varför inte? Det känns som en helt rimlig utveckling i så fall, säger Katrin Lundgren.

LÄS ÄVEN: Kryphålet som låter betalbolagen runda kritiserade kassalagen

Annons