Klart: Extra granskning av Axfoods förvärv – ”kan hämma effektiv konkurrens”

Tar till ovanliga åtgärden.

Det var i slutet av maj som Axfood meddelade att bolaget hade förvärvat konkurrenten Bergendahls partihandel Bergendahl Food. I samma veva stod det klart att Axfood ville köpa ungefär en tiondel av företaget City Gross.

Som alltid när det handlar om så pass stora affärer var även denna villkorad av att Konkurrensverket inte hade något att invända.

Annons

LÄS ÄVEN: Axfood förvärvar Bergendahls partihandel - blir ägare i City Gross

Den 6 juni inkom de båda dagligvaruföretagens ansökan till Konkurrensverket. Nu har myndigheten beslutat att ärendet kräver ytterligare utredning.

Enligt Konkurrensverkets inledande undersökning av den planerade koncentrationen går det inte att utesluta att affären kan komma att hämma en effektiv konkurrens, heter det i ett pressmeddelande.

Det innebär att man nu kommer att inleda en så kallad "särskild undersökning", något som bara sker ett par enstaka gånger om året enligt tidigare information till Ehandel.

För att Konkurrensverket ska kunna ta ställning till koncentrationen krävs ytterligare utredning och en analys av de effekter som affären kan komma att medföra.

Senast den 12 oktober i år ska Konkurrensverket ha tagit ett beslut i ärendet. Då kan affären antingen lämnas utan åtgärd - det vill säga få grönt ljus - eller förbjudas.

Vill du veta mer om Konkurrensverkets granskningar av förvärven i handeln? Missa inte vår tidigare intervju: Hon granskar förvärvsfesten: "Ytterst få stoppas"

Annons
Annons