Facket stämmer Apotea på rekordsumma – kräver 10 miljoner

Anställda uppges ha beordrats till 19 000 timmar otillåten övertid.

Fackförbundet Unionen stämmer Apotea på nästan tio miljoner kronor, det rapporterar TT. Anledningen är att nätapoteketet systematiskt uppges ha beordrat anställda att arbeta över med kort varsel vid Apoteas lager i Morgongåva.

LÄS ÄVEN: Apotea stäms av Unionen: ”Hindrade arbetsmiljöombudet”

Annons

Stämningsansökan lämnades in till Arbetsdomstolen i Stockholm under måndagen och berör en tvist som enligt Unionen ska omfatta totalt 46 tillfällen med beordrad övertid under perioden januari–juni 2023.

De anställda har haft väldigt svårt att planera sin fritid och det blir en väldigt negativ påverkan av att de kontinuerligt beordrats att jobba övertid, säger David Hellman, förbundsjurist till TT.

Varnats av bolaget

Enligt förbundets beräkningar handlar det om över 19 000 timmar övertid som kan betraktas som otillåten. Kraven ska också ha kommit med väldigt kort varsel.

David Hellman ger som exempel hur anställda fått besked under en fredag att de ska jobba följande lördag och söndag. De anställda som inte har följt uppmaningen ska ha fått en varning av bolaget.

Vi på Unionen menar att det här är ett sätt att utöka arbetstiden och man har inte en bemanning som motsvarar de åtaganden och den försäljning man har, säger David Hellman.

Apotea förnekar

Apotea förnekar däremot  att de haft någon otillåten övertid under 2023. I en skriftlig kommentar till tidningen Kollega skriver nätapotekets vice vd Stefan Eriksson:

Under våren arbetade medarbetarna på vårt logistikcentrum bara när det funnits särskilda behov i enlighet med vårt kollektivavtal. Ingen medarbetare beordrades utan att det var absolut nödvändigt och det inte gick att lösa akut på något annat sätt. Medarbetare som inte hade möjlighet att arbeta övertid undantogs också, till exempel på grund av barnhämtning eller andra personliga skäl.

Annons
Annons