Fackföreningen ett faktum: “Tacka Bezos att han åkte till rymden”

Det blev ett ja på New York-lagret.

Nyligen kunde vi rapportera att tre omröstningar var i rullning på olika Amazon-lager i USA. Detta kring om arbetarna skulle få bilda en fackföreningen. Nu rapporterar flera medier att Amazon fått sin första fackförening i USA, något e-handlaren kämpat emot länge.

LÄS ÄVEN: Flera nya chanser för Amazon-anställda att organisera sig fackligt

Annons

Omröstningen på distributionscentralen JFK8 på Staten Island, i New York, slutade med 2654 ja-röster mot 2131 nej-röster.

Christian Smalls, en sparkad Amazon-arbetare, som varit med och lett fajten för en facklig organisering på lagret kommenterar vinsten.

Vi vill tacka Jeff Bezos för att han åkte till rymden, för när han var där uppe värvade vi folk, säger Christian Smalls i ett uttalande till media.

"De misslyckades"

Enligt TT så rapporteras Amazon vara besviket över resultatet och man överväger att överklaga det. The Guardian rapporterar samtidigt att Amazon nu har över en miljon anställda i USA. Detta kommer dock bli den första fackliga organiseringen på ett av Amazons amerikanska lager.

Den 1 april 2022 gjorde över 2 500 Amazon-arbetare, på JFK8, på något sätt det omöjliga. Vi vann med över 500 röster. Vi skrev historia. Cheferna slösade bort miljontals dollar för att försöka besegra oss. De misslyckades. Arbetarna vann. Valet är över. Vi gjorde det, skriver Amazon Labour Union på sin hemsida.

Annons