Fastighetsägarnas VD: ”Nu hjälps vi åt att avhjälpa en gemensam kris”

Positiv till att sänka hyrorna.

Staten står för 50 procent av hyressänkningen för sänkningar på upp till 50 procent. Det meddelade regeringen i går som ett svar på branschens krav på sänkta hyreskostnader i coronavirusets spår. Satsningen gäller under perioden 1 april till och med den 30 juni och staten är beredd att avsätta fem miljarder kronor till ändamålet.

"Huvuddelen kan tänka sig att sänka"

Beskedet välkomnades direkt av Svensk Handel, som har flaggat för att hyreskostnaderna kan knäcka en rad företag med förlorade arbetstillfällen som följd.

Annons

LÄS ÄVEN: Kräver hyresstopp för butiker - "är djupt oroad"

Nu meddelar branschorganisationen Fastighetsägarna att regeringens förslag, som utöver butiker också gäller exempelvis restauranger och caféer, även faller dem i smaken.

Har ni någon uppfattning om hur många som kan tänkas sänka sina hyror till följd av det här beskedet?

Vi har en god uppfattning om det och tror att huvuddelen av våra medlemmar kan tänka sig att sänka hyror. Men vi har 15 000 medlemmar så det är omöjligt att säga, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige, till Ehandel.

Han menar att den stora varselvågen hittills har skett i landets storstäder, men att problemen - och därmed behoven av lägre hyror - kommer att drabba allt fler företag.

Jag tror att det här kommer att sprida sig till hela landet.

"Två olika saker"

Kraven på sänkta butikshyror har förstås funnits även innan viruset slog till, men Reinhold Lennebo menar att det är en helt annan diskussion som man gör klokt i att inte blanda ihop med den som rör hyressänkningar till följd av viruset.

Det är två helt olika saker. Nu hjälps vi åt att avhjälpa en gemensam kris, det vill säga de ekonomiska följderna av coronakrisen, säger han och fortsätter:

Annons

Innehållet i hyresavtalen är en diskussion mellan fastighetsägare och hyresgäst och det lägger vi som branschorganisation oss inte i. Men det är en diskussion som pågår löpande.

Enligt Reinhold Lennebo får Fastighetsägarna så gott som dagligen in frågor från sina medlemmar rörande hur man ska agera i krisen som har uppstått till följd av viruset. Han menar dock att det fortfarande finns saker att reda ut, som till exempel hur ersättningen ska gå till i detalj.

Men tanken, att hyresgästen får betala halva sin hyra och att staten och fastighetsägaren delar på resten, är bra och jag tror att det finns en god uppslutning i att vara med.

LÄS ÄVEN: Stora omnikedjor rasar mot fastighetsägare

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!