Festen tog slut efter fina starten – e-handlaren i konkurs

"Har hamnat i en likviditetsbrist".

Kalaskompaniet dök upp under 2020 och lyckades omedelbart hitta framgång. Det första verksamhetsåret, 2020/21, omsatte bolaget 7,8 miljoner och gjorde en vinst på drygt 168 000 kronor.

Det efterföljande året steg försäljningen rejält till 11,3 miljoner. Det fanns med andra ord ett stort sug efter allt från maskeradartiklar, festdekorationer och spel där ute. Men på sista raden vändes den tidigare vinsten till en förlust på -1,9 miljoner kronor. Kassan sinade snabbt och plötsligt satt man med en negativ soliditet och såg att bolagets framtid var i farozonen.

Annons

Under räkenskapsåret har styrelsen misstänkt att bolagets eget kapital skulle kunna vara förbrukat. På styrelsemöte 2022-02-07 har styrelsen konstaterat att övervärdet i lagret botar den misstänkta kapitalbristen och därför har styrelsen inte upprättat kontrollbalansräkning under räkenskapsåret, skriver man i årsredovisningen.

Man hade utöver sin e-handel också två butiker i Stockholm. En i Täby Centrum och en i Nacka Forum. Och trots idoga försök lyckades man inte få affären på rätt köl igen till årsskiftet. Den 31 december 2022 gjordes till slut en kontrollbalansräkning och man konstaterade att det egna kapitalet var helt förbrukat.

Efter räkenskapsårets slut har bolagets resultat fortsatt att visa underskott och bolaget har hamnat i en likviditetsbrist som styrelsen försökt avhjälpa. Fortsatt anstånd med skatterna har beviljats, tillsammans med en avbetalningsplan, skriver man.

Men inte heller det skulle bolaget klara av och den 22 mars 2023 ansåg man att det var dags att ansöka om likvidation.

Styrelsen har kommit fram till att bolaget, trots detta anstånd, inte kommer att kunna infria avbetalningsplanen och kunna betala övriga förfallna skulder inom den ordinarie verksamheten, skriver de.

Den 4 januari 2024 togs slutligen konkursbeslutet och Robert Wikström, Konrad Advokater, utsågs till konkursförvaltare.

Annons