För många dör inom ridsporten – nytt varumärke ska ändra på det

Tungviktare investerar - 5 miljoner kronor säkrade.    

Den Stockholmsbaserad startupen, Y/ELM+ har samlat några av de mest välkända investerarna och VC-företagen i Sverige i en första investeringsrunda inför varumärkets planerade lansering under Q4 2022. Man har säkrat sammanlagt 5 000 000 kronor under ledning av VC-bolaget Wellstreet. Deltar gör också rutinerade serieentreprenören Alexander Hars och ryttaren Ebba Danielsson, som tar med sig erfarenheterna från sina respektive branscher e-handel och ridsport.

Ebba är medlem i svenska juniorlandslaget, där hon slutade som svensk mästare förra året vid 15 års ålder. Hon är nästa generations mycket lovande ryttare och kommer även verka som ambassadör för Y/ELM+.

Annons

Företaget som grundades 2021 arbetar med att utveckla nästa generations skyddsutrustning för ryttare. Förutom försäljning på nätet har de också ett samarbete med det ledande svenska lyxvaruhuset Nordiska Kompaniet (NK) inför lanseringen i november.

Alexandra Berhe, vd och grundare, kom på idén efter egna erfarenheter och efter att ha tillbringat oräkneliga timmar med hästar, i och utanför stallet. Något hon dock lärde sig tidigt var att inget ridsportmärke kunde erbjuda den skyddsutrustning hon behövde. Efter att ha använt produkter från icke hästsportrelaterade varumärken en gång får mycket, bestämde sig Alexandra för att åtgärda marknadens brist på avancerad skyddsteknologi.

Jag vill erbjuda ryttare trygg, smart och bekväm utrustning med överlägsen stötdämpande förmåga i alla situationer. Som ryttare har jag alltid önskat mig pålitliga skydd som ser bra ut utan att komma i vägen för upplevelsen i sadeln. Y/ELM+ strävar efter att leverera produkter som överträffar de höga säkerhets- och innovationsstandarder som vi ser inom andra högrisksporter som utförsåkning, klättring och cykling. Men inte bara det, lika viktigt är att ryttaren faktiskt vill använda produkten. Det är därför vi lägger så stor energi på att göra våra produkter diskreta, bekväma och snygga, säger hon.

Vill minska dödstalen

Alexandra har länge upplevt att ridsporten förtjänar mycket bättre skyddsprodukter. Ur skadesynpunkt är ridsport farligare än såväl skidåkning som motorcykelsport, och den vanligaste orsaken till sportrelaterade hjärnskador. Faktum är att 81 procent av alla ryttare skadas någon gång under karriären, menar företaget.

Dödssiffrorna är helt enkelt oacceptabelt höga – och över 70 procent av dessa orsakas av huvud- och nackskador. Om alla ryttare bar en lämplig ridhjälm skulle dessa siffror kunna sjunka med cirka 50 procent. Modekomponenten är också viktig i sammanhanget. 90 procent av ryttarna är flickor och de flesta skadade är i 10–20-årsåldern. Den här målgruppen hämtar mer stilmässig inspiration från varumärken som Nike än Barbour, säger Alexandra Behre.

Erik Lidén, medgrundare och Chief Product Officer på Y/ELM+, tillför företaget omfattande expertis från utveckling av skyddsutrustning och tillbehör för alpinsport och cykling. Förutom att ha varit ledare för sin egen startup har han arbetat på det svenska företaget POC Sports sedan starten, vilket gett Lidén omfattande erfarenhet av att konstruera hjälmar, glasögon och skyddsvästar. Han sammanfattar varumärkets mål med produkterna i ett uttalande:

Bristen på innovation inom ridsportkategorin är slående och det finns ett påfallande starkt behov av att höja ribban för den nya generationen ryttare vad gäller säkerhet och komfort. Vår ambition är att göra just detta. Som stöd i vår strävan efter toppmoderna skydd för ryttare har vi ett fantastiskt internt team och ett nätverk av personer med rötter i det svenska teknik-, säkerhets- och friluftsekosystemet, säger han.

Tunga samarbetspartners

En likhet mellan Y/ELM+ och andra välfinansierade svenska teknikstartups är att man samarbetat med etablerade leverantörer, som Toscen, Silva och Mips, för att hitta tekniska lösningar att komplettera produkterbjudandet med.

Annons

Enligt partnern och fondförvaltaren på Wellstreet, Jessica Rameau, är Y/ELM+ verkligen i skärningspunkten mellan teknik, säkerhet och design.

Vi är verkligen glada över att kunna stödja ett så rutinerat team i ridsportens absoluta framkant, säger hon.

Annons