Forskare: Plattformarna tar allt större plats – e-handlare utmanas

"Trenden på frammarsch även i Sverige".

Alibaba, Zalando och Amazon är välkända stora internationella marknadsplatser. Och i veckan stod det även klart att svenska sportkedjan Stadium sjösätter en egen marknadsplats – där både egna och andras sportvarumärken ska synas. Vissa e-handlare oroar sig även för att Klarna är i färd med att skapa en marknadsplats i sin app.

LÄS ÄVEN: Klarnas vd om e-handlarnas kritik: ”Vi ska inte bli ett svenskt Amazon”

Annons

Men vad driver då den här trenden? Johan Hagberg har teorier om detta. Han är professor i företagsekonomi vid Göteborgs universitet, specialiserad på detaljhandel, konsumtion och marknader. Just nu är han delaktig i ett nytt forskningsprogram kring bland annat konkurrensen mellan plattformar och fristående e-handelsplatser. I studien ska man titta på framväxande plattformar – både internationellt och i Sverige – för att ta reda på vad det betyder för klassisk e-handel, fysiska butiker och konsumenter.

Vi ser hur klassiska e-handelsföretag kompletterar sin e-handel med att även sälja sina produkter via plattformar. Amazon har länge varit ett kompletterande format för e-handlare i USA. Och det finns skäl att tro att den trenden är på frammarsch även här i Sverige, säger Johan Hagberg till Ehandel.

Ger skalbarhet

Han tillägger att incitamentet ofta är att utveckla sitt sortiment och bredda sitt utbud. Det är vanligt bland de handlare som främst har fokus på försäljning i fysiska butiker, där utbudet är begränsat. Det finns en helt annan skalbarhet i plattformarna, säger Johan Hagberg. Det kan dels handla om att man vill sälja mer till befintliga kunder, men också hitta till nya.

LÄS ÄVEN: Amazon och Meds i omfattande samarbete: ”Vill accelerera i Sverige”

Plattformarna har i sin tur en transaktionsbaserad avgift för att förmedla produkter. Vissa plattformar erbjuder, till en högre transaktionsavgift, även pack- och fraktlösningar och produkthantering för e-handlare. Så är exempelvis fallet med Amazon.

Är fristående e-handelsplatser hotade av marknadsplatserna? 

Än så länge är marknadsplatsen inte lika stor i Sverige som på till exempel den amerikanska och kinesiska marknaden där huvuddelen av e-handelsförsäljningen går via plattformar. Men det sker samtidigt en del rörelser mot att e-handlare både säljer via egen sajt och via plattformar. Det blir allt mer av en blandning.

Varför har inte stora plattformar skapats och slagit i Sverige?

Annons

E-handeln som här växte fram var väldigt kategori-nischad inom exempelvis sport, hemelektronik eller kläder. I USA så drev Amazon mycket e-handeln, medan Alibaba gjorde det i Kina. Där köper man allt från samma plattformar, vilket skapat nätverkseffekter.

När fler konsumenter lockas till plattformar så lockar dem i sin tur fler e-handlare. Det kan bli så om en eller ett fåtal aktörer växer väldigt snabbt på kort tid. I Sverige har kanske istället exempelvis Pricerunner genererat trafik till enskilda e-handlare. Vi har haft andra typer av plattformsmodeller.

LÄS ÄVEN: Stadium utmanar Amazon – sjösätter egen marknadsplats

Vad plattforms-ekonomin betyder för den fysiska handeln, tycker Johan Hagberg också är intressant. Han tror att fysiska butiker får andra roller framöver. Vissa blir mer av uppsamlingsplatser för produkter dit kunderna kommer för att hämta sina varor. Andra butiker fokuserar kanske mer på kundupplevelsen.

Vi går mot en utveckling där butiker får en större variation i sitt innehåll, där vissa kommer att ha mycket fokus på service och upplevelser för kunderna, medan andra blir mer av upphämtningsplatser, säger Johan Hagberg.

LÄS ÄVEN: H&M stänger anrika flaggskepps-butiken i Stockholms city

Annons