Först i Sverige med Pant på take-away: “Det finns bara fördelar”

“Kan användas hundratals gånger”.

Pant har fått ett rejält uppsving den senaste tiden drivet av bland annat företag som Bower, vilka har som mål att allting ska få ett pantvärde. Först och främst verkar dock de flesta jobba med att alla typer av plastförpackningar ska komma med en pant-funktion, inte bara PET-flaskor.

LÄS ÄVEN: Panta är hett – 10 miljoner användare om två år

Annons

Nu meddelar Göteborgs Stad att de är först i Sverige att skaffa ett cirkulärt system för engångsfri take-away.

Vår förhoppning är att vi kan inspirera andra städer att göra detsamma. Det finns bara fördelar, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på Göteborg & Co, som projektlett arbetet.

Det nya systemet går under det passande namnet “Panter” och ska minska nedskräpning och underlätta för caféer och restauranger att bli mera hållbara. Panter består alltså av muggar och lådor som går att panta på valfri restaurang som är med i systemet. Förpackningarna registreras med hjälp av QR-koder.

Panters unika system är helt i linje med vad vi vill uppnå med vårt hållbarhetsarbete i staden, då de återanvändningsbara lådorna och muggarna bidrar till en bättre miljö redan efter 20 användningar. Förpackningarna kan användas hundratals gånger och när de inte längre håller måttet tas de tillbaka till fabriken där de återvinns och blir nya behållare, säger Filip Eklund.

Förpackningarna tilldelas även ett pantvärde. Men det är inte ett positivt incitament. I stället debiteras kunderna 50 kronor, om förpackningen inte lämnas tillbaka inom ett par veckor. Fem restauranger har hittills hoppat på systemet.

LÄS ÄVEN: Mathem är inte pantade – men det kan dina burkar bli

Annons