Fortsatt spänning kring hotande kaffebrist: ”Fullständigt kaos”

Men Sverige kan klara sig bra.

Brist på halvledare och containrar. Rusande råvarupriser, logistikkaos och tomma hyllor. Nu kan det väl ändå inte bli värre? Jo, nästa år kan det bli kaffebrist också om det vill sig riktigt illa. Men vad har egentligen hänt sedan vi senast rapporterade om det potentiella skräckscenariot?

Det har inte hänt jättemycket. Marknaden är lite i ett vakuum just nu medan man väntar på att regnet ska komma, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoegas, till Ehandel.

Annons

Efter frosten i Brasilien är det nu den närmsta månaden som blir direkt avgörande. Det räcker nämligen inte med att det regnar, det måste också vara rätt mängd.

Det väntas ett regnområde som ser ut att vara på väg in. Men sedan får det inte regna för mycket heller. När det regnade förra gången kom det så mycket så att jorden inte kunde absorbera det och allt bara sköljdes bort.

Men för den oroliga i Sverige, såväl handlare som konsument, kommer ändå ett något lugnande besked.

Jag tror att vi kommer att ha det bra i Sverige ändå. Kaffe rent allmänt är billigt om vi ser till kvaliteten på produkten, hantverket och hur många människor som jobbat med det. Jag tror inte att det blir någon brist här. Däremot kan det här återspegla sig i priserna.

"Helt ny faktor"

Exakt hur mycket priserna skulle kunna svänga uppåt är dock för tidigt att säga i dagsläget.

Priset består av flera komponenter och var det landar beror på hur de samverkar och hur stort underskottet blir nästa år. Det var förväntat att träden skulle ha burit mer kaffe nästa år. Samtidigt påverkar efterfrågan med pandemin som en helt ny faktor.

Så prisjusteringar får man nog räkna med oavsett. För precis som alla andra branscher just nu, så sliter även kaffeproducenterna och återförsäljarna med tuffa leveransutmaningar.

Det är fullständigt kaos i den globala logistiken med otillgänglighet på containrar. Vi lägger väldigt mycket resurser på att få det vi har beställt, säger Minette Rosén.

Annons

LÄS ÄVEN: Stor oro för kaffebrist - "det är fortfarande nervöst"

Annons