Förvärvet av City Gross får kritik – hon vill stoppa affären

"Kan rimligtvis inte godkänna en sådan affär".

Tidigare i veckan kom beskedet att Axfood förvärvar City Gross för 2 miljarder kronor. Man hade tidigare en ägarandel på 9,9 procent, men om köpet går igenom tar man nu alltså över till 100 procent och köper då från Bergendahls.

Det uppstod köpläge efter City Gross förluster och Axfood tvekade inte. Men efter att affären blev offentlig har den mött en hel del kritik från inte minst politikerhåll.

Annons

Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dagostar, kräver i ett inlägg på plattformen X att förvärvet stoppas.

Axfood vill köpa hela Citygross. Ytterligare ägarkoncentration i livsmedelsbranschen riskerar att höja matpriserna. Konkurrensverket kan rimligtvis inte godkänna en sådan affär. Den behöver stoppas. Om det inte går måste lagstiftningen ändras, skriver hon.

Huruvida en eventuell affär kommer att leda till högre matpriser eller ej, det beror på en rad olika faktorer säger Ulf Mazur, på Matpriskollen. Att allt handlar om hur Axfood väljer att agera, om man får lägga vantarna på kedjan.

Vill man vässa priserna på City Gross då kan det vara riktigt bra för matpriserna. Det här är ju stora butiker, vill de bli aggressivare med City Gross gagnar det konsumenten, säger han till SVT.

Axfoods avgående vd och koncernchef, Klas Balkow, sa i samband med att förvärvsambitionen kablades ut att man vill stärka City Gross position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet.

Huruvida köpet går igenom eller ej är ännu inte klart. Den väntar på godkännande från Konkurrensverket och EU-kommissionen.

Annons