Fraktade jeans med luft och extra emballage – nu förklarar Zalando

"Tyvärr inte möjligt att helt komma ifrån att en vara skickas i en för stor förpackning".

En lite onödigt stor kartong som dessutom var fylld med skyddande plastemballage. Det möttes mottagaren av när Zalando härom veckan skickade ut ett par jeans och ett skärp. Köpet var en del av ett mystery shopper-projekt, där vi på Ehandel testhandlat från totalt 17 företag i fyra olika branscher.

LÄS ÄVEN: Snabba leveranser och luft i paket - 17 e-handlare granskade

Annons

Bland fem undersökta modehandlare utmärkte sig Zalando med att vara den enda som skickade varan i kartong och inte i påse. Företaget var inte ensamt med att skicka med extra luft - plastpåsar kan i och för sig ofta packas ihop på ett mer effektivt sätt i till exempel en lastbil - men däremot stod Zalando ut som den enda som skickat med extra skyddsemballage.

Vårt mål är generellt sett att använda så lite förpackningsmaterail som möjligt och bara så mycket som är nödvändigt för att säkerställa att de beställda produkterna kommer fram oskadade. I Zalandos butik kan kunderna välja mellan över en miljon varor som varierar stort i storlek och form. Därför använder vi olika lådor och påsar som kan anpassas ytterligare efter orderns kvantitet, skriver Anne Vibe Hansen på Zalandos kommunikationsavdelning i ett mejl till Ehandel.

Dessutom anpassar vi allt oftare påsarna till produktens storlek. Men trots allt detta är det tyvärr inte möjligt att helt komma ifrån att en vara skickas i en för stor förpackning, vilket tyvärr var det som hände i det här fallet.

Gällande plastförpackningarna så är de enligt e-handelsjätten ofta förekommande inom modeindustrin. Deras uppgift är att skydda varorna mot fukt, smuts och andra skador i samband med bland annat transporten.

Vi utforskar ständigt innovativa och praktiska förpackningslösningar men använder för närvarande återvunna och återvinningsbara material till våra polybags.

I Zalandos preowned-kategori testas just nu leveranser utan polybags eller annan plast. I andra kategorier har polybagsen som ett första steg gjorts mindre till storleken.

Till 2023 ska vi ha designat våra förpackningar så att avfallet hålls till ett minimum och produkterna kan fortsätta att användas, avslutar Anne Vibe Hansen.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!