Framgångsrikt test: Framtidens brevlåda på väg ut i Sverige

Större utrullning på gång.

I mitten av 2018 så lanserade logistikföretaget Nowaste framtidens brevlåda, som de kallade Brevlåda 2.0. Det riktiga namnet är dock E-drop och konceptet har nu testats i verkligheten.

LÄS ÄVEN: Brevlåda 2.0 är nu live hos tio familjer

Annons

Under förra året hoppade matjätten Coop på E-drop med sina matleveranser och tio familjer i Helsingborg blev testpiloter för Brevlåda 2.0. Detta samtidigt som “brevlådan” fick en frysfunktion för att kunna ta emot båda kylda och frysta varor.

Ehandel kontaktade Nowaste och deras Head of E-drop, Susanne Hjorthagen, för att få veta hur det gått med pilottestet, som inleddes under våren 2019.

Lösningen är uppskattad av både testfamiljerna och chaufförerna som levererar. Testet har visat att såväl skåpet som den molnbaserade digitala tjänsten fungerar väl och att möjligheten att ta emot livsmedel på ett säkert sätt utan att vara hemma innebär både stora tidsbesparingar och ökad flexibilitet för de tio testfamiljerna, säger Susanne Hjorthagen till Ehandel.

Efter ett lyckat test har man nu bestämt sig för att gå vidare med E-drop och ta fram ett nytt produktionsanpassat skåp, baserat på det man lärt sig under testet. Ett skåp som redan är på väg ut på marknaden.

Skåpet har fått en del format och designjusteringar för att ännu bättre fungera ihop med de olika leveransemballage som används av olika livsmedels e-handlare och middagskasse leverantörer, säger Susanne Hjorthagen.

Utöver att det fysiska skåpet ska förbättras så har även den mobila appen som används tillsammans med skåpet utvecklats till det bättre. Till exempel så kan man nu stänga av kylfunktionen under nattetid, eller efter ett specifikt schema. Man har även sett över det digitala gränssnittet på själva skåpet, som chaufförerna interagerar med.

Nya E-drop

Under testperioden har familjerna inte bara tagit emot matleveranser av Coop.

Annons

Samarbetet med Coop har fungerat bra, testfamiljerna har beställt sin mat via coop.se precis som vanligt och chaufförerna har öppnat leveransskåpen med den streckkod som finns på transportdokumenten samt på adressetiketten till kunden. Testfamiljerna tar också emot andra leveranser till sina leveransskåp, både från andra livsmedelsaktörer men också paket som levereras hem till dörren.

Planen är nu att börja rulla ut den nya förbättrade versionen av E-drop till fler svenskar.

Under första halvan av 2020 kommer vi leverera ut de första skåpen till kunder runt om i Sverige och låter dem därmed ta klivet in morgondagens sätt att ta emot matleveranser, säger Susanne Hjorthagen.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!