Från 1 000 kronor till 60 miljoner – nu bygger de en e-handelshubb

"Det här är en dröm vi har haft i flera år".

Varför finns det ingen ordentlig e-handelshubb i Västsverige? Det frågade sig vännerna Landvetterbon Andreas Anderzon och Lerumbon Emanuel Dagemark. Landvetter är en ort öster om Göteborg. Den tillhör Härryda kommun. Men orten förknippas nog mest med Nordens femte största flygplats Göteborg-Landvetter flygplats.

Vännerna bestämde sig 2007 för att satsa 1 000 kronor var i ett gemensamt e-handelsföretag. Sedan dess har omsättningen ökat kraftigt och i dag har de 13 anställda.

Annons

Omsättningen ligger i dagsläget på runt 60 miljoner kronor och i år räknar de med att den landar på mellan 75 och 80 miljoner. Detta trots en viss inbromsning av försäljningen i november och december förra året.

Säljer till flera marknader

Dragloken i affären är e-handelssajterna Stylingagenten.com och Fiskeonline.se. Från förstnämnda säljer de parfymer och skönhetsprodukter och från den andra förstås fisketillbehör. De saluför även sina produkter via återförsäljare såsom Zalando, Afound, Frugo, CDON, Elgiganten och Fyndiq. Skönhetsbutiken har kunder i Sverige, Norge och Danmark.

FiskeOnline.se finns dock bara på den svenska marknaden. Vi startade den verksamheten först i somras och har kopplat på en fysisk butik i anslutning till lagret, berättar Andreas Anderzon för Ehandel och fortsätter:

Vi ska ska börja att sälja på ytterligare två marknader utanför Sverige i år och även öppna en till fysisk butik i anslutning till nya E-handelshuset.

En skiss över det planerade E-handelshuset

Vad är då det? E-handelshuset? Jo, det är namnet på en ny e-handelshubb som vännerna nu storsatsar på, vid sidan av sin e-handelsaffär. Totalt går de in med 32 miljoner i projektet där de låter bygga upp en hubb för e-handlare och ett lager åt sig själva på skogsmark i Landvetter.

Vi hade redan 2021 växt ur våra lokaler och det gjorde att vi inte kunde utöka vårt lager i den omfattning vi hade behov av. Vi har försökt hitta en lokal både med hjälp av kommunen och genom andra kontakter i två år nu, säger Andreas Anderzon och fortsätter:

Men när vi fick köpa loss en markyta i Landvetter som har ett bra läge intill väg 40 såg vi möjligheten till att etablera en Ehandelshubb. Det är en dröm som vi haft i flera år. Både för att skapa bra förutsättningar för vår egen e-handel och en inspirerande arbetsmiljö. Men också för att ge samma möjligheter till andra e-handlare och e-handelpartners.

Annons

Ska hjälpa till med försäljning och logistik

Det rör det sig om ett coworking-utrymme och en lageryta på totalt 2 000 kvadratmeter. Det handlar om att skapa mervärde för alla e-handlare som väljer att husera i Ehandelshuset, konstaterar Andreas Anderzon. Hubben ska i sig vara frikopplad från vännernas e-handelsbutiker – och verksamheten hamnar i ett helt separat bolag.

Här har vi inte satt några specifika vinstkrav, utan vi vill främja de kommande e-handlarna i Ehandelshuset genom att ge dem bra förutsättningar till tillväxt och lönsamhet.

Vi hjälpa dem med försäljning online och fysiska butiker samt med anslutning till olika marknadsplatser ute i Europa. Dessutom kan vi ju lösa hela logistiken ut till deras slutkunder, via vårt lager.

Annons