Från notering och miljonförvärv till konkurs – e-handlarna går i graven

Lyckades inte vända förlusterna.

E-handlaren Mandel Design har haft en spännande resa. Modebolaget noterades på Spotlight 2020 med drömmen om att bli en stor e-handelskoncern. Man bytte därefter namn till Ecore Group och det var nog tur det. Man sålde nämligen till slut just Mandel Design, och det tidigare förvärvet Smallroom, för 1,4 miljoner kronor för två år sedan.

Resan under nya ägarna, Sow & Reap AB, gick dock inte som man hade hoppats och nu har bolaget försatts i konkurs, efter flera år av röda siffror.

Annons

Men man gav sig inte utan kamp. Enligt Mandel Designs senast registrerade årsredovisning, som gäller för perioden 2022, gjordes en rejäl satsning på marknadsföring för att få affären att flyga igen.

Under året har vi lagt stort fokus på att stärka Mandel Designs position på marknaden genom marknadsföring i digitala kanaler. Vi har förbättrat plattformen, samt jobbat med att förfina uttrycket i sociala kanaler. Vi har aktivt jobbat med att tillgodose kunden önskningar och behov, genom att frekvent skicka ut nyhetsmail samt inspirationsvideos med modetips, skriver bolaget.

Man ska även ha öppnat för fysiska utförsäljningar i en lokal nära det egna lagret, för att få fler att upptäcka produkterna.

Mandel Design AB redovisade till slut en omsättning på 396 885 kronor under 2022. Långt ifrån de 7 miljoner man en gång var uppe i under 2018. Förlusten skrevs dessutom till drygt -1,5 miljoner kronor.

"Inte tillräckligt lönsamt"

Smallroom gick samma öde till mötes. Men här upptäckte man redan under 2022 att bolaget som främst sålde leksaker och barnrumsinredning, och förvärvades av Mandel Design Group för 2,4 miljoner under 2020, inte hade tillräckligt tryck i affären.

Trots att ledningen har sett positiva trender vid betalda marknadsföringsaktiviteter har det inte varit tillräckligt lönsamt för att fortsätta att driva på. Resultatet har därmed blivit ett litet inflöde på nya kunder och att omsättningen blivit lidande, då befintlig kundstock inte haft köpkraft nog på grund av rådande makroläge, skriver de i årsredovisningen.

Räddningsaktionen var förgäves

Omsättningen skrevs till väldigt blygsamma 61 974 kronor och resultatet, efter finansiella poster, skrevs till -139 265 kronor. Det vilande bolaget Smallroom Group hade även tillförts ytterligare bolagsskatt om 329 923 kronor, samt ett skattetillägg på 219 412. Beslutet överklagades och dialog fördes med tidigare ägare om ersättning.

Bolaget kommer att genom kraftiga rabatter försöka sälja av merparten av lagret under sommaren, med hopp om att kunna attrahera nya kunder inför hösten och vintern som är den stora försäljningsperioden för handeln generellt. Om bolaget inte lyckas att kapitalisera upp verksamheten på ett tillfredsställande sätt genom nyemission eller aktieägartillskott, finns det stor risk att verksamheten inte kan fortlöpa.

Annons

I dag vet vi också att så blev fallet. Både Smallroom och Mandel Design har alltså försatts i konkurs i Göteborgs tingsrätt och Jonas Thyberg har utsetts till konkursförvaltare i båda fallen.

Annons