Fredrik Reinfeldt är tillbaka – ska skapa trygghet i handeln

Branschen går ihop för att motarbeta brottsligheten.

Även om e-handeln dras med digitala brott och ett och annat inbrott, så är det kanske den fysiska handeln som drabbats hårdast av brottsligheten i handeln under de senaste åren. Flera aktörer har i spåren av stölderna slutat ta emot kontanter och Svensk Handel har vid flera tillfällen gått ut och manat landets politiker att ta ett krafttag mot de handelsrelaterade brotten. 

LÄS ÄVEN: E-handlarens julafton förstörd efter inbrott på centrallagret

Annons

Ombudsaktör med på tåget

Nu går Svensk Handel ihop med en rad andra branschorganisationer för att på egen hand försöka skapa trygghet på gator och torg. Tillsammans med branschorganisationen Svensk Försäkring, fastighetsföretaget Atrium Ljungberg - som gjort sig känt för sina lyxigare paketombud - samt en rad andra fastighetsbolag, har organisationen startat projektet Centrum för AMP. 

AMP står för Affärs- och MedborgarPlats-modell, och tanken är att "skapa säkra, trygga och attraktiva platser för människor att bo på och vistas i". Fokus ligger på att förhindra och förebygga brott, och gruppen med företag hänvisar till liknande satsningar i New York som ska ha genomförts med stor framgång. 

"Brottsligheten kommer att minska"

Nu ska Centrum för AMP ta reda på hur modellen med trygga områden bäst kan etableras i Sverige. Och de inblandade aktörerna har fått med sig ett riktigt dragplåster - till ordförande för Centrum för AMP har nämligen den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt utsetts. 

Nu inrättar vi Centrum för AMP för att få igång detta arbete i Sverige. Där en AMP etableras är vår övertygelse att brottsligheten kommer att minska och människors säkerhet och trygghet att öka, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande för Centrum för AMP.

Den tänkta modellen bygger på att myndigheter, kommuner och privata aktörer - som till exempel kommersiella bolag - samarbetar i arbetet med att ta fram trygga offentliga platser. Projektet Centrum för AMP kommer att finansieras av försäkringsbranschen, handeln och fastighetsbranschen. 

LÄS ÄVEN: Svensk Handel: "Vi vill se mer EU-samarbete - inte mindre"

Annons