Gjorde succé med vintage online – nu har bolaget gått i konkurs

"Efterfrågan har störtdykt till ingenting".

E-handeln går som tåget och hållbarhetsfokuset har fått alla att vilja fynda secondhand. Eller? En ny konkurs visar att coronapandemin mycket väl kan ha slagit till även mot en av de mer framgångsika branscherna just nu; vintage på nätet.

Den 29 december försattes vintageföretaget The Brown Paper Bag AB i konkurs av Stockholms tingsrätt, som då hade tagit över ärendet från Nacka tingsrätt

Annons

Sökanden saknar förmåga att betala sina skulder och betalningsoförmågan är inte endast tillfällig. Sökanden är således på obestånd och ansöker härmed om att rätten försätter sökanden i konkurs, skriver bolaget i sin konkursansökan till Nacka tingsrätt.

Bolaget, som säljer exklusiva väskor online, grundades 2011 och har haft en stark utveckling sedan dess. År 2019 nådde omsättningen upp i 10,2 miljoner kronor. De senaste åren har företaget dessutom i stort sett ut undantag visat upp lönsamma resultat. Så vad är det egentligen som har hänt? Enligt konkursförvaltaren Per Aspendal går orsaken till konkursen att koppla till den pågående pandemin.

Vi kommer att göra en djupare analys av konkursen i ett senare skede men orsaken som lagts fram av ägarna är att coronapandemin har fört med sig effekten att efterfrågan på den här typen av exklusiva varor har störtdykt till ingenting, i alla fall för deras del. Kläder har minskat generellt under pandemin och att det skulle ha påverkat även den här typen av varor låter inte otroligt i mina öron, säger han till Ehandel.

Per Aspendal understryker att konkursen fortfarande är i ett tidigt skede. Han har precis blivit klar med bouppteckningen och sett över företagets tillgångar och skulder.

Ser du någon möjlighet för att en ny ägare vill köpa bolaget eller är det mer troligt att företaget kommer att avvecklas?

Det som finns kvar i bolaget är ganska litet. Rörelsen hade egentligen redan avstannat när konkursen var ett faktum. Så jag ska inte säga till hundra procent men jag tror inte att det blir någon försäljning.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!