Gladare svenskar – men många håller igen i jul: ”Hårt pressad”

"Håller hårt i plånboken".

Svenskarna har fått tillbaka hoppet igen. Allt fler blir allt mer optimistiska om sin ekonomi, enligt en ny rapport från Swedbank. Nästan en av fyra, 23 procent, räknar med att deras ekonomi stärks under nästa år. Ändå tror de flesta att de måste skära ner på sina kostnader under en tid framöver.

Trots en ökad optimism är det många som håller hårt i plånboken. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många väljer att ta det säkra före det osäkra och håller igen på konsumtionen. Den redan hårt pressade detaljhandeln ska därför inte räkna med någon rekordförsäljning under jul och nyår, kommenterar Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Annons

Bland de svenska hushållen är 28 procent inställda på att lägga mindre pengar på sitt julfirande i år. Och två av tre svarar att de ska lägga max 3 500 kronor på julklappar – och lika mycket på mat och dryck. Det ska även hållas igen på utgifterna under nästa år.

Det är ingen tvekan om att hushållen tvingas dra åt svångremmen. Många försöker begränsa effekten av den försämrade köpkraften genom att dra ner på såväl jul- och nyårsfirandet som på småköp, kläder, skor och restaurangbesök, kommenterar Arturo Arques.

Hushåll med små marginaler drabbas hårt

22 procent ska i år även ha tagit av sitt sparande för att köpa mat. Och för nära 10 procent har de höga matpriserna medfört att de minskat eller helt slutat att spara.

Av de hushåll som planerar att lägga mindre pengar på jul- och nyårsfirande i år har 36 procent tagit av sitt sparande, medan tio procent har lånat pengar för att köpa mat någon gång under de senaste sex månaderna.

Undersökningen visar tydligt att hushåll med små marginaler drabbas hårt av hög inflation. Inflationsbekämpning i kombination med riktat stöd till de mest utsatta bör vara högsta prioritet, avslutar Arturo Arques.

Annons