Glöm mobillådan – det här är årets julklapp enligt barnen

Teknikprylar i topp.

Barnen ratar årets julklapp, alltså mobillådan. Det visar en undersökning som Gimi gjort med 3000 barn i åldern 5-16 år. I stället verkar det som om CDON har slagit huvudet på spiken. De gick tidigt ut med att trådlösa hörlurar var årets julklapp och får barn och ungdomar välja, så har den stora e-handelsaktören helt rätt.

LÄS ÄVEN: Tvisten om årets julklapp – här är analyserna

Annons

Totalt svarade 30 procent av barnen att de blir gladast om de får en teknikpryl i julklapp och trådlösa hörlurar var en av toppönskningarna.

För barn är hörlurarna inte bara en produkt att lyssna på musik ur, för dem är hörlurarna även en accessoar i deras fysiska tillvaro och framförallt en ingång till deras digitala samhörighet. På Youtube, Instagram, Tiktok och Snapchat är ljud en avgörande faktor för att ett budskap ska nå fram. Att hörlurarna är så centrala för barn 2019 överraskar inte, säger Erik Bohjort, psykolog på Gimi, i ett pressmeddelande.

Förra året blev spelvalutor årets julklapp för barn och 2017 var det en vlogg-kamera som gällde.

LÄS ÄVEN: Årets julklapp dissar mobilen

Utöver trådlösa hörlurar ser man även att husdjur, högtalare, datorer, spel och kläder trendar som de spardrömmar som har ökat mest sedan förra året. Bland de yngre barnen verkar även lego vara hett eftertraktat, medan de äldre gärna ser en moped parkerad under granen.

Topp fem trendande julklappar 2019
Husdjur
Hörlurar och högtalare
Datorer
Spel (på dator, tv, eller app)
Kläder
Topplista över spardrömmar per åldersgrupp

Topplista 5-8 år
Lego
Husdjur
Smartphone
Spel (på dator, tv, eller app)
Spelkonsol

Topplista 9-12 år
Smartphone
Dator
Trådlösa hörlurar
Husdjur
Spel (på dator, tv, eller app)

Annons

Topplista 13-16 år
Kläder
Smartphone
Trådlösa hörlurar
Dator
Moped

Annons