Google lanserar e-handelsapp – framtiden för videoshopping?

Videoshopping är glödhett.

Sökjätten Google har lanserat en ny webbapp som de tror kan vara framtiden för videoshopping. Upphovsmakaren Lax Poojary, från Googles forskningsavdelning Area 120, berättar hur idén kom till. Han såg nämligen hur folk ofta använder sociala medier och Youtube i kombination med en e-handelssida och hoppar emellan dem för att kolla videorecensioner innan man faktiskt köper produkterna.

Detta var starten på den nya appen Shoploop som hoppas kunna strömlinjeforma detta beteende. Samtidigt anammar appen ett något kortare videoformat, inte olikt TikTok. Videorecensionerna i Shoploop är nämligen under 90 sekunder.

Annons

Vi vill hjälpa människor att uppleva utseendet och känslan av produkter de köper utan att behöva gå till en fysisk butik. Shoploop hjälper dig att få recensioner från riktiga människor som är kunniga om produkterna inom ett visst område, skriver Lax Poojary.

När man ser en videorecension av en produkt man gillar så ska man antingen kunna spara den eller köpa den direkt. Du ska även kunna följa kreatörer på plattformen. Det är alltså ett socialt nätverk för videoshopping. Google kallar det för en e-handelsplattform.

Riktas till e-handlare

Just nu riktar sig appen direkt till e-handlare som själva vill visa upp sina produkter.

För närvarande är vi fokuserade på innehållsskapare, utgivare och e-handlare i skönhetsbranschen i kategorier som smink, hudvård, hår och naglar. Vårt mål är att ge dem en plattform där de kan recensera och rekommendera produkter och hjälpa andra att handla direkt från sina videor.

Webbappen går att nå här men verkar, som vanligt, först bara vara tillgänglig i USA.

Google är kända för att testa nya saker, och sedan stänga ner dem, så om Shoploop kommer överleva är nog högst osäkert, det visar dock på hur hett videoshopping är just nu. Flera stora teknikföretag experimenterar med olika format för denna shoppingmetod och i Sverige har vi företaget Bambuser som pushar hårt för live videoshopping.

LÄS ÄVEN: Bambuser tar in 290 miljoner: ”Efterfrågan är högre än förväntat”

Annons
Annons