Google slår tillbaka mot Pricerunner: ”Klarna har uttalat sig positivt”

Kommer att möta prisjämförelsesajten i domstol.

I dag kom beskedet att Pricerunner lämnat in en stämningsansökan mot Google vid Patent- och marknadsdomstolen. Prisjämförelsesajten kräver sökjätten på den nätta summan om 22 miljarder kronor. De menar bland annat att Google fortsatt att bryta mot gällande konkurrenslagstiftning, även efter EU-kommissionens invändningar.

Men det håller inte Google med om och slår tillbaka mot Pricerunners påståenden.

Annons

De förändringar som vi gjorde i systemet för shopping-annonser 2017 fungerar väl, och driver på tillväxt och jobb för hundratals prisjämförelse-tjänster med mer än 800 olika sajter i Europa. Systemet är dessutom föremål för löpande tillsyn av EU-kommissionen och utomstående experter, säger Frederic Abrard, Director of the Comparison Shopping Service Shopping Ads Program, till Ehandel och fortsätter:

Pricerunner har valt att inte använda sig av shopping-annonser på Google, och har kanske därför inte sett samma goda resultat som andra. Vi ser fram emot att försvara vår sak i domstol.

"Genererar miljarder klick"

Under 2020 fick Google dessutom en klapp på axeln från EU, som menade att sökjätten gjort goda försök att vidta åtgärder i shopping-fallet. Och även Pricerunners kommande ägare Klarna har använt sig av Googles shoppingverktyg - något Google gärna trycker lite extra på.

Systemet för prisjämförelser har fungerat väl i flera år för att koppla ihop företag med kunder över hela världen. I Europa genererar det miljarder klick för aktörer som Kelkoo, Redbrain, Connexity, Solute, Smarketer och Smarter. Även Klarna, som nyligen meddelade att man vill förvärva Pricerunner, har uttalat sig positivt om användandet av dessa shopping-annonser, säger Frederic Abrard.

Ehandel har även varit i kontakt med Klarna, men de väljer att inte kommentera Pricerunners stämningsansökan - eller om de är en av de externa finansiärerna - mot Google med hänvisning till pågående köpprocess.

LÄS ÄVEN: Pricerunner kräver Google på 22 miljarder - stämmer sökjätten

Annons