Google stäms på 11 miljarder – avgiften var alldeles för hög

Sänkte sina avgifter igen.

Både Apple och Google har den senaste tiden fått stor kritik för avgifterna på företagens marknadsplatser för appar. De sägs låsa in kunderna i sina ekosystem och sen ta ut en avgift på 30 procent från utvecklarna. Både Apple och Google har dock börjat lätta på sina regler, och sänkt avgiften till 15 procent i många fall, men detta hindrar inte diverse rättsliga konsekvenser.

Den senaste i raden kommer från Storbritannien där Google nu stämts, i en grupptalan, på 920 miljoner pund eller runt 11 miljarder kronor, för missbrukande av dominerande ställning.

Annons

Stämningen, som godkänts av en domstol, ska återigen gälla dessa 30 procent som man tagit ut på appar som sålts på plattformen. Enligt stämningen så ska avgiften vara olaglig och bryta mot europeiska och brittiska konkurrenslagar. 19,5 miljoner kunder sägs ha drabbats av för höga kostnader till följd av Googles avgift, sedan oktober 2015.

Öppnar för andra betalsystem

Fallet beräknas dock inte komma till rättegång förrän 2024. Kort efter att stämningen nådde media så meddelade Google att man kommer att tillåta appar i EU att använda sin egen kassa och att avgiften då landar på 12 procent, sänkt från 15 procent.

Detta gäller dock alltså bara för appar som använder andra betalsystem än Googles, samt befinner sig utanför spelkategorin. Ändringen ska endast gälla i EU och följer även klubbandet av lagen Digital Markets Act, som också ämnar att styra upp dessa typer av marknadplatser.

LÄS ÄVEN: Ja från EU-parlamentet: Nu väntar hårdare tag mot Amazon och Wish

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!