Granskning avslöjade farliga ämnen – varnar e-handlare

33 fick underkänt.

13 procent av de granskade produkterna innehöll för stora mängder av farliga ämnen som bly och klorparaffiner. Så ser facit ut när Kemikalieinspektionen sammanställer sin senaste undersökning - en granskning av kökselektronik som till exempel köksvågar, äggkokare och brödrostar. I undersökningen upptäcktes bland annat kablar innehållandes farliga mjukgörare och elektronik med bly i lödningarna.

Vi ser att billig elektronik från mindre kända märken ofta är mer problematisk. Med det stora utbudet av varor idag är det viktigare än någonsin att konsumenterna är medvetna om att deras val av produkter påverkar miljön, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Annons

Myndigheten har tidigare gjort liknande kontroller av bland annat leksaker och smycken, men konstaterar nu att "elektronik och kablar har en historia av att innehålla förbjudna och potentiellt skadliga ämnen".

LÄS ÄVEN: Farliga ämnen upptäckta - små e-handlare pekas ut

I det nya projektet inspekterades sammanlagt 263 produkter från 109 företag. 33 av produkterna innehöll farliga ämnen. Många av dem saknade CE-märkning.

Samtliga företag som blev påkomna med otillåtna ämnen ska sedan granskningen ha meddelat att de inte längre säljer den aktuella varan. Men Marcus Hagberg skickar ändå en varning till e-handlare och andra företag om att vara vaksamma vilken typ av produkter de tar in i sina sortiment.

Det är ett måste att företagen ställer krav på sina leverantörer eftersom det är deras ansvar att produkterna lever upp till kraven i lagstiftningen, säger Marcus Hagberg.

LÄS ÄVEN: Konsumentverket: Undvik extremt billiga produkter

Annons