Han köper robotar för miljoner: ”När de bromsar kan vi gasa”

Inget för vek-lingar. Så många miljoner kostar robotarna.

E-handlaren Candles Scandinavia, som säljer doftljus, tänder till. Nu köper man in två ABB-robotar till lagret i Örebro. Och det blir inte direkt billigt. Investeringskostnaden landar på 5 miljoner kronor.

Men bolagets ekonomi mår bra. Åtminstone på försäljningssidan. Tillväxten har legat på mellan 30 och 50 procent de senaste fem åren. I fjol landade omsättningen på 164,4 miljoner kronor. Men EBIT-resultatet blev desto dystrare: -14,8 miljoner. Det var andra gången, sedan grundandet för 14 år sedan, som bolaget redovisade ett minusresultat på ett helår.

Annons

Robotinvesteringen är ett första kliv mot ökad lönsamhet igen. Nu ska ljusproduktionen bli effektivare och e-handeln mer konkurrenskraftig är budskapet.

Sno över kunder

Ehandel bestämde sig för att ta reda på mer och kontaktade vd:n Saman Viktor Garmiani.

Vi ser mycket stora möjligheter att vinna mark under de rådande kärva ekonomiska tiderna. När våra konkurrenter bromsar in, kan vi gasa och vinna över kunder. Detta genom investeringar i ökad automation som stärker vår konkurrenskraft, säger Saman Viktor Garmiani till Ehandel,

Alla handlares marginaler krymper just nu, noterar han. Å ena sidan ökar inköpspriserna, samtidigt som det är svårt att höja slutpriset ut mot kund för mycket. Då riskerar man att tappa kunden till en konkurrent.

I det här läget kan vi genom en effektiviserad produktion erbjuda ett attraktivt pris till våra kunder och lättare vinna över fler nya kunder. Så vi ser betydligt större möjligheter än risker i krisen med den här robotinvesteringen, säger vd:n och fortsätter:

Det är en stor investering men jag skulle inte säga att det är dyrt.  De besparingen vi gör betalar sig och vi blir därmed både mer konkurrenskraftiga och lönsammare, tack vare denna satsning.

"Intensiv investeringsfas"

De två robotarna som nu köps in ska montera vekar på doftljusen. Och mer automation kan det bli.

 Just nu är vi en intensiv investeringsfas och tittar på flertalet automationssatsningar för både ökad kapacitet samt högre automationsgrad. Det är inte omöjligt att vi tar beslut om fler liknande satsningar inom kort.

Annons

Hur ser ni på utvecklingen med chat-AI:n, såsom Chat GPT? Kan ni även använda den typen av lösningar i verksamheten?

Just ChatGPT är inget vi tittar på just nu. Men vi har ett nytt affärssystem som med hjälp av AI varje dag blir bättre och mer effektivt. I det nya affärssystemet finns det även stora möjligheter till en effektiv integration mot andra e-handlare.

Vad tror ni på för omsättning och resultat i år?

Vi är i en tyst period nu och vår kvartalsrapport släpps den 12 juni. Så jag kan jag tyvärr inte besvara denna fråga.

Siktar ni mot någon mer marknad?

Nu ligger fokus på expansion i Europa och nyligen etablerade vi oss, genom en lokal säljrepresentant, i Frankrike. Sedan tidigare har vi god täckning i Norden samt i  Benelux-området. Vi planerar just nu för fler etableringar i flera större europeiska länder.

Annons