Handeln deppar – men e-handlarna positivare igen

"Ökade kostnader slår mot framtidstron".

Handeln kämpar i allt starkare motvind, i en orolig omvärld. Butikshandeln backade med 2,4 enheter på Svensk Handels index i den senaste Framtidsindikatorn. Den här gången mäter man maj månad, jämfört med april.

Handelns indikatorvärde landade på 89,8 i indexet, där värdet som mest kan uppgå till 100. Butikshandeln räknar därmed alltså med ett par tuffa månader framöver.

Annons

Vi ser att ökade kostnader inom hela leverantörskedjan slår mot butikshandelns framtidstro. Särskilt uppenbart blir det då man ser till nedgången i förväntningarna på framtida försäljning. Svenska handlare förväntar sig att konsumenterna kommer att hålla hårdare i plånboken kommenterar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

E-handlarna var i föregående mätningen, alltså i april, för första gången pessimistiska. E-handeln som helhet backar i maj med 2,2 enheter och Framtidsindikatorn landar denna månad på 96,3.

Det är det lägsta värdet sedan mätningarna för e-handelns startade i februari 2018. Samtidigt ser e-handlarna något ljusare på försäljningen i branschen, jämfört med föregående månad.

"Rätt stort tapp"

Osäkerhet kring lönsamhet och antalet anställda trycker dock ned e-handelns förväntningar. Denna trend håller i sig även i maj månads mätning.

Det är givetvis hoppingivande med positiva siffror kring försäljningen, men det ska nämnas att vi också ser ett rätt stort tapp när det kommer till förväntningarna på antalet anställda och kring lönsamheten.

Partihandeln backar med 1,9 enheter jämfört med föregående månad och landar på ett indikatorvärde på 92,6.

De hoppfulla förväntningarna som uppvisades inom partihandeln föregående månad mattas nu tyvärr av. Även här är det förväntningarna på försäljningen som sjunker mest. Men det är fortsatt lönsamheten som man hyser minst hopp kring, kommenterar Sofia Larsen.

Annons
Annons