Larmet: Handeln förlorade 57 000 jobb – på ett enda år

Backar för 16:e året i rad.

Tusentals butiker försvinner och med dem även jobben i handeln. Vi på Ehandel har vid flera tillfällen kunnat rapportera om hur skiftet i handeln blir allt tydligare, inte minst i e-handelslandet Storbritannien.

LÄS ÄVEN: 2 500 butiker försvann på ett år: "Bara toppen av ett isberg"

Annons

Nu visar det sig att 2019 knappast var något undantag i trenden med färre butiker och förlorade arbetstillfällen. Enligt nya siffror från branschorganisationen British Retail Consortium (BRC) blev 2019 tvärtom det 16:e året i rad som antalet jobb i handeln minskade. När siffrorna räknades ihop under det fjärde kvartalet 2019 hade 57 000 jobb försvunnit jämfört med samma period året före. Det motsvarar ett tapp på 1,8 procent. Samtidigt ökade antalet fysiska butiker med 0,2 procent, vilket är den svagaste siffran sedan 2016.

Siffran över antalen försvunna handelsjobb kan låta hög, men är faktiskt betydligt lägre än de senaste åren. År 2018 kunde BRC meddela att 90 000 jobb hade försvunnit det senaste året.

LÄS ÄVEN: E-handeln krossar fysisk handel - 90 000 jobb försvann på ett år

"Regeringen står handfallen"

Helen Dickinson, vd för BRC, menar att 2019 totalt sätt var det värsta året som hittills uppmätts för retail i Storbritannien. Till nyhetssajten Internet Retailing säger hon att 2019 blev ett tufft år för handeln - inte minst med turerna kring Brexit - och att det bidrog till en svagare efterfrågan bland kunderna.

Som ett resultat av det har arbetstillfällena påverkats, och det i handeln som är den största arbetsgivaren inom den privata sektorn i Storbritannien. Det här spelar roll, handeln ger många människor deras första jobb, stor valfrihet i hur mycket man vill arbeta och goda möjligheter att göra karriär, säger hon i en kommentar.

BRC hoppas att Storbritanniens regering ska införa skattelättnader för handeln och på så sätt motarbeta den utveckling som setts hittills.

Det är oroande att regeringen står handfallen medan tusentals jobb försvinner. Om samma sak hade hänt inom industrin eller flygbranschen hade man kunnat vara säker på att regeringen hade reagerat.

Annons
Annons