Här är AutoStores nya robotar: ”Snabbare och mer energieffektiva”

Boozt först ut.

Sportamore, Jollyroom, KitchenTime, Komplett, Boozt, Babyshop har alla valt att implementera det automatiska systemet AutoStore på sina e-handelslager. Tekniken, som bygger på att robotar sköter plocket, har blivit populär bland annat eftersom det går att bygga lagret på höjden. 

Lagrar varan på insidan

Komplett satsade på AutoStore redan 2007 och var därmed en av pionjärerna på området robotlager i e-handeln. 

Annons

För att snabbt behandla stora volymer är automatisering och robotisering viktigt. Automatisering handlar också om att driva lagret kostnadseffektivt. Sist, men inte minst, förväntar sig e-handelskunderna allt mer snabba leveranser, oavsett högsäsong eller inte. Allt detta skapar konkurrenskraft, sade det norska e-handelsföretaget till Ehandel för något år sedan.

LÄS ÄVEN: Kan e-handlare överleva utan robotlager?

Sedan dess har dock Boozt gjort en storsatsning på just AutoStore, och numera hyser e-handlarens anläggning i Ängelholm "världens största AutoStore-anläggning". förklarar bolaget i ett pressmeddelande. Nu har de båda företagen tillsammans med systemleverantören Element Logic gått ut med att parterna fördjupar sitt samarbete, vilket bland annat innebär att ny AutoStore-teknik kommer att testas i Boozts lager. 

Först ut är en ny sorts svarta robotar, som ska komplettera de röda robotarna som de flesta inom e-handeln är bekanta med vid det här laget. 

De nya Blackline-robotarna är kort sagt mer effektiva eftersom de är snabbare och mer energieffektiva än de röda. De har dessutom lagringen på insidan, förklarar Boozts kommunikationschef Anders Enevolden i ett mejl till Ehandel. 

Planerar 500 robotar på samma lager

Av en video från AutoStore att döma verkar Blackline-robotarna dessutom gå snabbare att ladda. Eftersom de är mindre i sin utformning med få utstickande delar ska de dessutom vara smidigare att ha många av i ett och samma system. 

När Boozts anläggning används fullt ut kommer den att innehålla 500 robotar och 500 000 lådor, vilket innebär två miljoner lagerplatser. Hur många av robotarna som ska vara av den nya modellen är dock oklart.

De svarta robotarna tillverkas just nu och vi kommer långsamt att implementera flera av dem. Vi vill dock inte gå ut med hur många det handlar om, skriver Anders Enevoldsen. 

Annons

LÄS ÄVEN: Vi besöker Boozts lager - snart störst i universum

Annons