Här är facit efter krisrusningen – e-handlarna som täljde guld

"Sålt väsentligt mycket mer".

Den ryska invasionen i Ukraina gav en grupp e-handlare ett lyft. Det handlar om prepping- och beredskapsbutiker som fick ett uppsving de inte upplevt innan.

Flera handlare i segmentet vittnade om en aldrig tidigare skådad efterfrågan och många hade svårt att hänga med i alla beställningar.

Annons

Nu har vi svart på vitt exakt hur stor den där ökningen blev. Det handlar om mer än en dubblering av försäljningen för fler aktörer.

När vi tittar på The General Prepper kan vi konstatera att omsättningen fullkomligen exploderade - från 17 till 39,9 miljoner kronor. Resultatet steg det också, om än mer beskedligt, från 1,7 till 1,8 miljoner kronor.

Högt tryck hela året

Och de är långtifrån ensamma. Överlevnadsbutiken mer än dubblerade sin försäljning även de. Från 2,7 till 6,8 miljoner kronor. De vände i samma veva en förlust på 455 000 till en vinst på 510 000 kronor under året.

På grund av Rysslands invasion av Ukraina i början av året, och det ökade intresset, för krisberedskap har omsättningen varit mer än dubbelt så hög som ett normalt år i stort sett alla månader under året, skriver de i sin rapport.

Marginalerna minskade

Bered.nu, som säljer en krislåda, ville förstås inte vara sämre. Där ökade försäljningen från 359 000 till 1,7 miljoner kronor. Förlusten på 204 000 blev också ett minne blott. För under 2022 noterades man istället för en vinst på 303 000.

Bered har sålt väsentligt mycket mer på grund av omvärldshändelser så som kriget i Ukraina. Oroligheter i omvärlden har gjort att marginalerna minskat något, men intresset är fortsatt stort. Har även utökat försäljningen i form av första hjälpen kit till djur, skriver man i rapporten.

LÄS ÄVEN: Preppingexplosion: “Aldrig varit med om något så galet”

Annons
Annons