Lista: Här är märkena som går bäst på andrahandsmarknaden

Intresset för svenska varumärken är stort.

Auktionssajten Tradera har i en årlig rapport listat de mest populära modevarumärkena på andrahandsmarknaden, baserat på popularitet och försäljningsvolym på den egna sajten.

Tanken är att lyfta fram de varumärken som driver på omställningen genom att producera kläder som håller för att användas om och om igen.

Annons

Utifrån sin data har Tradera tagit fram listor fördelat på dam, herr, barn och outdoor, samt en topp 20-lista för hela klädbranschen. En tydlig trend är att vi föredrar svenska märken på second hand-marknaden. På samtliga topplistor är det nämligen svenskt i topp.

Vi ser tydligt att modemärken med hög kvalitet och tidlös design är mer populära på Tradera och de byter ofta garderob flera gånger under sin livstid. Vi tar fram den här listan för att lyfta fram goda exempel och inspirera fler i branschen att ta efter och vässa sin cirkulära affär. Det här är klädmärkena som på riktigt driver på omställningen till en mer hållbar framtid, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Mest poppis - igen

Mest populära dammärke blev i år Totême, medan Our Legacy är störst på herrsidan. Barnklädesmärket Polarn O. Pyret är vanligast i barnsegmentet medan Fjällräven är störst inom outdoor. Fjällräven kammade även hem förstaplatsen över alla klädmärken i hela branschen för andra året i rad.

Våra produkter är gjorda för att kunna ärvas och bäras i generationer. Ju längre en produkt används, desto mindre blir dess miljöavtryck. Det gläder oss att så många människor verkar dela vår filosofi, säger Aiko Bode, hållbarhetschef på Fjällräven.

Årets Rising Star blev det snabbväxande modemärket Adoore, som grundats av Petra Tungården. En utmärkelse som tilldelas det märke som vuxit mest i antal sökningar, sålda plagg, genomsnittspris och genomförsäljningsgrad under de senaste 12 månaderna på Tradera.

Sedan vi startade Adoore har fokus alltid legat på tidlös design snarare än att följa trender. Att våra plagg har ett högt andrahandsvärde är det ultimata kvittot på att vi lyckats, säger Petra Tungården, grundare av Adoore.

Topp 20 Klädmärken 2023

1. Fjällräven
2. Polarn o Pyret
3. Toteme
4. Rodebjer
5. Mini Rodini
6. Acne Studios
7. Marimekko
8. Arket
9. Lindex
10. Newbie
11. Peak Performance
12. Gudrum Sjödén
13. Odd Molly
14. Didriksons
15. H&M
16. ADOORE
17. Ganni
18. Haglöfs
19. Patagonia
20. Houdini

Annons
Annons