Här föddes flest e-handelsbebisar – och de jobbar på bredden

Inkluderar allt från färdiga matkassar till hundartiklar.

Förra året minskade antalet nystartade e-handelsföretag med hela 17 procent, jämfört med året innan. Det visar en ny rapport från Svea Bank.

Största smällen har sport- och fritidsutrustning tagit. 2022 startades det 102 nya e-handelsbolag i detta segment, jämfört med 180 året innan, en minskning med hela 43 procent.

Annons

Samtidigt har online-auktioner tappat 30 procent. Men ett delsegment inom e-handeln har istället vuxit och det är den breda kategorin, brett sortiment, där nyetableringsökningen uppgick till 10 procent. Detta handelsområde inkluderar allt från färdiga matkassar till hundartiklar. Samtidigt har snittomsättningen i denna delkategori backat med -36 procent.

Den bransch som stod för flest nyetableringar 2021, datorer och elektronik, uppvisade i fjol även den lägsta minskningen, sett till nystartade bolag: -8 procent.

De nyetablerade företagens snittomsättning har sjunkit rejält mellan åren. Modehandeln på nätet stod för det största tappet – från en snittomsättning på 308 054 kronor till 26 864 kronor, en nedgång med hela 91 procent. Samtidigt har ett enskilt segment, sport- och fritidsutrustning, rasat med så mycket som 87 procent i snittomsättning.

Det är en drastisk nedgång som påverkats av flera omvärldsfaktorer, där inte minst kriget i Ukraina har lett till ökade kostnader i flera led. Här blir det även synligt att detta påverkat försäljningen. Med hög konkurrens och inflation blir det extra viktigt för företagen att hitta sin nisch och sticka ut, kommenterar Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea Bank.

Ett segment som istället har megaökat sin snittomsättning är kategorin böcker och mediaprodukter. I det fallet har omsättningen vuxit med hela 3 750 procent, till 1,4 miljarder kronor. Men det beror enligt rapporten främst på att två e-handlare, som inte är namngivna, har förvärvat andra mindre bolag och därmed maxat sin omsättning.

Rapporten bygger på data från UC och totalt startades det 3 543 e-handelsföretag i fjol.

Procentuell förändring i snittomsättning, år mot år:
1. Varierat brett sortiment: -36 procent
2. Mode & kläder -91 procent
3. Datorer & elektronik -58 procent
4. Sport- och fritidsutrustning: -87 procent
5. Inredning, hem och hushåll: -68 procent
6. Böcker & andra mediavaror +37 50 procent
7. Auktioner online: -1 procent

Annons
Annons