Här hamnar Axfoods nya e-handelslager – investerar 660 miljoner

"En effektiv och hållbar logistiklösning av högsta klass".

Det levererades ökningar i både omsättning och lönsamhet när Axfood i morse presenterade sina siffror för årets andra kvartal.

LÄS ÄVEN: Axfood nära 14 miljarder i Q2 - “stänger ännu ett starkt kvartal”

Annons

I samband med det meddelade livsmedelsjätten även att det skulle satsas på logistiken. I planerna ingår ett nytt och automatiserat e-handelslager i Backa i Göteborg och en automatisering av det befintliga frukt- och gröntlagret i Landskrona. Dessutom ska det befintliga höglagret i Backa också automatiseras.

En investering som beräknas gå loss på totalt 65 miljoner euro, eller drygt 660 miljoner kronor, till och med år 2024.

Med de här tre investeringarna får vi, tillsammans med det pågående bygget av vårt nya logistikcenter i Bålsta, de största och viktigaste elementen på plats för vår framtida logistikplattform. Vi säkrar en effektiv och hållbar logistiklösning av högsta klass för oss och för våra kunder i hela landet, och med det skapar vi också förutsättningar för en fortsatt lönsam tillväxt, säger Axfoods koncernchef och vd Klas Balkow.

Axfoods logistikverksamhet Dagab är sedan tidigare i färd med att automatisera Axfoods befintliga lager i Bålsta. Det ska vara klart 2023.

Det nya e-handelslagret i Backa förväntas vara i full drift år 2025. Tills dess ska det befintliga e-handelslagret i Västra Frölunda användas. Axfood räknar med att automatiseringen på det nya lagret ska bidra till en kapacitet som är fem gånger högre än i det nuvarande lagret.

Vår ambition är att utveckla ett smart och modernt varuflöde genom en kombination av manuella och automatiserade processer. Syftet är att hela tiden bidra till att vässa kunderbjudandet och kundmötet för Axfoodkoncernens alla kunder. De beslut som vi nu fattat om automatisering av tre vitala enheter för vår logistikplattform är viktiga delar i detta, säger Nicholas Petterson, vd för Dagab.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!