Haypp Group bryter mot norsk lag: ”Vi ber om ursäkt för detta”

"Kommer givetvisa att följa lagen".

Snusgiganten Haypp Group, som bland annat står bakom sajterna Snusbolaget.se, Snuslageret.no, Snus.com och Snushjem.no, har enligt den norska tidningen Nettavisen brutit mot norsk lag.

I Norge är det förbjudet att göra reklam för tobaksvaror. Lagstiftningen är så strikt att det till och med är problematiskt att skicka ut nyhetsbrev till sina kunder om produkterna. Det Haypp Group ska ha gjort är att olaglig annonsera på tobaksvaror på Google.

Annons

LÄS ÄVEN: Godissajt marknadsförde snus – myndigheter kräver stopp

När det gäller betald placering via Google-annonser, märkta "Annons", betraktas detta som en överträdelse av reklamförbudet enligt avsnitt 22 i lagen om tobaksskador, säger Jakob Linhave, från den norska myndigheten hälsa och omsorg, till vår norska systersajt Ehandel.

Haypp Group ska ha stoppat annonseringen efter att Nettavisen kontaktat företaget. Därför är det troligt att snusaktören kommer att slippa betala en "överträdelsesavgift". Men enligt Jakob Linhave är det inte säkert förrän beslutet träder i kraft.

Snusföretaget förklarar att incidenten är en miss från Haypp Groups sida och att det inte var meningen att bryta mot någon lag.

De hade hittat oss på Google Adwords där vi hade köpt 1 till 2 klick per dag. Vi pratar om 10 till 20 kronor om dagen. Detta var ett gammalt konto som vi hade glömt att stänga av. Naturligtvis ber vi om ursäkt för detta. Vi kommer givetvis följa norsk lag, säger Markus Lindblad, kommunikationschef för Haypp Group.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!