Hedelin om den stora återgången: “Det blir en kortvarig glädje”

“Fysiska butiker är bara en stor skuld i balansräkningen“.

Det är många som spår ljusare tider för de fysiska butikerna när vaccineringen nu möjliggör ett återöppnande av handeln. Men enligt e-handelsveteranen och riskkapitalisten Patrik Hedelin, som DN intervjuat, så kommer glädjen bli kortvarig.

LÄS: HUI tar tempen på handeln: “Livet skyndar vidare”

Annons

“Förskjutningen mot näthandel kommer fortsätta”

Butiksdöden förutspås nämligen fortsätta även om vi har ljusare tider att vänta.

Det blir en kortvarig glädje. Människor har rest mindre och sparat mer, samtidigt som det funnits stora restriktioner kring att handla i butiker. Därför finns det gott om pengar att spendera på stan när det släpps upp. Men över tid kommer det normaliseras, och förskjutningen mot näthandel kommer att fortsätta, säger Patrik Hedelin till DN.

"Unga tjejer besöker inte fysiska butiker"

Han tror dock fortfarande att de fysiska butikerna har en plats att fylla även om vi kommer att få se en fortsatt förflyttning online. Men, som vi skrivit om många gånger tidigare, gör bland annat dyra hyresavtal butiker till en förlustaffär.

För många aktörer är fysiska butiker bara en stor skuld i balansräkningen där de sitter fast med dyra hyresavtal. Enda sättet att överleva är att minska antalet butiker och möta kunderna där de befinner sig. Många unga tjejer besöker inte fysiska butiker över huvud taget i dag. De hämtar sin inspiration via sociala medier och köper allt på nätet, säger Patrik Hedelin.

Patrik Hedelin förutspår samtidigt att cityhandeln kan ha en plats i symbios med framtidens e-handel, detta då man snabbt behöver gå och handla något spontant. Externa handelsplatser ser han dock inte lika ljust på.

Däremot ser jag inget skäl till att besöka externa handelsplatser när jag kan handla all mat på nätet. Jag tror att många stora handelslador utanför våra stadskärnor kommer att få färre besökare framöver.

Annons