HUI tar tempen på handeln: “Livet skyndar vidare”

"En upprevidering sedan prognoserna i mars".

HUI har nu släppt sin konjunkturrapport för andra kvartalet 2021. Pandemin sägs vara på väg att ebba ut men handeln är förstås långt ifrån det normala.

Fortsatt kraftig återhämtning väntas under 2021. Den globala ekonomin kan enligt IMF komma att växa med sex procent i år. HUI förväntar sig en svensk BNP-tillväxt på 3,1 procent under 2021 och att hushållskonsumtionen ökar med 3,6 procent, vilket är en upprevidering sedan prognoserna i mars, skriver HUI i sin senaste konjunkturrapport.

Annons

Det är vaccineringen som bland annat står bakom den ökade prognosen. Sällanköpsvaror sägs samtidigt vara en stekhet marknad enligt rapporten.

De hemrelaterade branschernas fortsatta popularitet bäddar i kombination med modehandelns återhämtning för en stark tillväxt på 3,5 procent i år inom sällanköpsvaruhandeln. Under 2020 avstod svenskarna från resor, nöjen och tjänster för hundratals miljarder kronor och dessa sektorer har ännu långt kvar till 2019 års nivåer. Deras väg tillbaka kommer att påverka detaljhandelns tillväxttal negativt framöver, men hemester och inhemsk turism frigör stora summor pengar till detaljhandelsvaror under sommarhalvåret.

HUI:s senaste prognoser för detaljhandeln ser ut som följer:

Prognos 2021
Bransch:
Tillväxt i procent
(tidigare prognos)
Dagligvaruhandel (exklusive Systembolaget) 2,0 (2,5)
Sällanköpsvaruhandel 3,5 (2,5)
Byggvaruhandel 3,0 (1,0)
Elektronikhandel 3,0 (1,0)
Kläder och skor 8,0 (-)
Möbler och heminredning 4,0 (3,0)
Sport- och fritidshandel 6,0 (5,0)
Total detaljhandel (exklusive Systembolaget) 3,0 (2,5)

Annons