Het efterfrågan: ”Vi tackar just nu nej till många”

Dubblat antalet sålda produkter.

I början av året berättade vi om "Mammaprenören" Martina Kaski som startade sin e-handelsresa under sin mammaledighet. Nätbutiken, Eldstickan.se, hade då fått 180 återförsäljare i åtta länder på ett år.

LÄS ÄVEN: ”Mammaprenör” omsatte 1,5 miljoner kronor första året

Annons

Drygt ett halvår senare berättar hon att Eldstickan numera finns hos nära 300 återförsäljare. Den egna e-handeln står för cirka 30 procent av omsättningen, och hon har dubblat antalet sålda produkter. Under förra året sålde hon 20 000 produkter, och på sex månader har siffran uppdaterats till cirka 40 000 artiklar.

Vi har fortsatt stort intresse från både befintliga och nya återförsäljare. En stor och rolig nyhet är att vi i oktober lanseras på NK och i alla Cerveras 74 butiker i Sverige. Vi har även hunnit ställa ut på flera mässor som Formex, Oslo Design Fair och Maison Objet i Paris, berättar Martina för Ehandel.

Försäljningsmässigt är det lugnare under sommarmånaderna, men det har vi räknat med. Nu börjar det komma igång ordentligt och vi ser fram emot en spännande höst och jul!

Idag finns företaget representerat i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island samt i Tyskland, Belgien, Italien, Australien och Schweiz. I varje nordiskt land har Eldstickan även fysiska butiker.

Men jag satsar nu främst på Norge då jag hittat en agent som jag jobbar med där. Vi får se hur det går!

Eldstickan växer snabbt med andra ord, men Martina har börjat att dra i handbromsen.

Vår utmaning just nu är att möta den internationella efterfrågan, samt att hänga med i Facebooks alltid förändrade algoritmer, berättar Martina och fortsätter:

Nytt intresse har kommit från bland annat USA, Ryssland, England, Italien, Frankrike och Japan. Men vi tackar just nu nej till många kunder utanför EU. Eftersom allt görs för hand här i Stockholm så är jag inte riktigt redo att möta efterfrågan ännu, utan vill satsa på att göra de bra och hållbart i Sverige och sen i Norden.

Annons

Men nu har Eldstickan även blivit en person rikare i företaget. Vilket ska hjälpa Martina att ta sig an nya utmaningar. Den som tagit på sig rollen som Martinas högra hand är Clara Mortensen.

Nu är vi två på företaget, det känns superkul! Eftersom vi är ett litet bolag kommer hon att göra allt. Men hon är en jätteduktig fotograf, så hon kommer att ha hand om bildspråket, sociala medier. Samt avlasta mig i mitt dagliga arbetet.

Nu kommer vi kunna göra allt lite bättre och utnyttja våra styrkor på bästa sätt för att bli en svensk designklassiker.

Annons