Hjälpen nådde inte fram – då gick sju av kedjans butiker i konkurs

Hoppas hitta köpare.

Coronapandemin blev för tuff och till slut fanns det inget annat alternativ än att försätta delar av modekedjan Family House i konkurs. Den 18 januari inkom två konkursansökningar till Växjö tingsrätt, som båda vittnar om företag som inte längre kan betala sina skulder.

Bakgrunden till förevarande konkursansökan är att det står klart att bolaget inte rätteligen kan betala sina skulder i den takt de förfaller och att bolaget därför är på obestånd. Det antecknas att det iråkade tillståndet är inte är endast tillfälligt, skriver bolaget Family No: 7 House AB i sin konkursansökan.

Annons

Saknar e-handel

Konkurserna som inleddes den 18 januari rör alltså egentligen två bolag, som båda har butiker inom Family House-konceptet. Totalt finns 22 Family House-butiker i bland annat Småland, Skåne och Västergötland men många av dem drivs som franchise. Totalt är det sju av de 22 butikerna som påverkas av konkursen.  Enligt tidningen Market handlar det om butikerna i Alvesta, Skurup, Markaryd, Osby, Eksjö, Hultsfred och Åtvidaberg.

Pandemin har pekats ut som en bidragande orsak till att konkurserna nu är ett faktum.

Som jag uppfattar det har många klädbutiker drabbats sedan utbrottet av Covid-19, skriver konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson i ett mejl till Ehandel.

Family House ser inte ut att ha någon e-handelsverksamhet, kan det ha bidragit till den här utvecklingen?

Det kan jag inte bedöma.

"Försäljning eller avveckling"

Erik M Gabrielsson pekar istället på en omständighet som gjort att hans klient drabbats dubbelt i pandemin.

Bolaget har inte kunnat ta del av stödpaketen eftersom man inte tappat tillräckligt i omsättning. Detta beror på att man köpt upp flera butiker och därmed har en närmast intakt omsättning, men dramatiskt försämrad resultatutveckling.

Nu står hoppet till att någon vill ta över de drabbade butikerna. Anbud samlas in till och med onsdag den här veckan.

Annons

Därefter kommer antingen försäljning att ske eller avveckling via utförsäljning eller auktion, skriver Erik M Gabrielsson.

Annons