Hjärtats chocksiffror sänkte Ica – ”en mycket svag apoteksmarknad”

Minskade vinsten med över 100 miljoner.

Det blev en positiv start på året för Ica Sverige och Ica Fastigheter, men för koncernens övriga marknader såg det mörkare ut. Så summerar Ica-gruppen i dag sitt första kvartal.

Vd:n Per Strömberg pekar specifikt ut Apotek Hjärtat som kvartalets bromskloss.

Annons

Det gäller framför allt Apotek Hjärtat där resultatet minskade kraftigt på grund av en mycket svag apoteksmarknad. Sammantaget är dock inte resultateffekten, kopplat till pandemin, så stor för koncernen som helhet, minus 20 miljoner kronor, skriver han i en kommentar till Q1-rapporten.

Tittar man bara på Apotek Hjärtats siffror framkommer det dock att företaget backade från drygt 4 till 3,7 miljarder kronor i omsättning under Q1, jämfört med samma månader förra året. Samtidigt backade rörelseresultatet med 108 miljoner till 22 miljoner kronor.

"Bedömer att vi har nått botten"

Enligt Ica har det senaste kvartalet inneburit ett ovanligt lågt antal säsongssjukdomar och ett minskat antal operationer, vilket har bidragit till att dra ner apoteksförsäljningen. Inom områdena värk och feber samt förkylning ska vissa produkter ha backat med 50 procent.

Vi bedömer att vi nu nått botten, men även om det vänder så kommer det att ta ett tag innan läget normaliseras och då i en marknad där online kommer att ha en avsevärt större andel av försäljningen. Vi genomför sedan en tid såväl kostnadsbesparingar som effektiviseringar för att möta utvecklingen. Därtill kommer ett flertal framtidsinriktade initiativ som syftar till att utveckla och stärka vår omnikanalförmåga.

Samtidigt som Apotek Hjärtat uppges fortsätta ta andelar i e-handeln har även Ica Sveriges försäljning på nätet tagit nya kliv framåt. Under kvartalet nådde Icas e-handel upp till en omsättning på nära 2 miljarder kronor, vilket är en ökning på 149,3 procent.

Den ökande e-handelsandelen är också en delförklaring till att snittköpen ökar. Enligt Dagligvaruindex ökade e-handelsmarknaden för mat i Sverige under första kvartalet med 127,6 procent, skriver företaget i rapporten.

ICA-gruppens omsättning i det första kvartalet uppgick till totalt 30,6 miljarder kronor, vilket är en ökning på 0,8 procent jämfört med samma månader 2020.

LÄS ÄVEN UPPFÖLJNINGEN: ICA:s VD avslöjar planen - så ska Apotek Hjärtat slå nätjättarna

Annons

Annons