ICA:s VD avslöjar planen – så ska Apotek Hjärtat slå nätjättarna

"Mycket snabbare än vad rena e-handelsaktörer kan erbjuda".

En omsättning som backade från drygt 4 till 3,7 miljarder kronor och ett rörelseresultat som gick från 130 till 22 miljoner. Såg Apotek Hjärtats siffror ut under det första kvartalet, vilket Ica-gruppen redovisade i morse.

LÄS ÄVEN: Hjärtats chocksiffror sänkte Ica - “en mycket svag apoteksmarknad”

Annons

Enligt Ica-gruppens vd Per Strömberg har de svagare siffrorna främst att göra med pandemin, då färre har behövt apoteksvaror. Situationen förstärktes ytterligare av att många kunder passade på att bunkra lite extra under första kvartalet förra året.

Men parallellt med pandemin pågår ett skifte mot ökad e-handel.

När pandemin klingar av kommer många att gå tillbaka till fysiska butiker även om vi inte kommer att se samma tillväxt i dem som tidigare. Den lär vara på en lägre nivå framöver, säger Per Strömberg, vd på Ica-gruppen, till Ehandel.

Vi har många åtgärder på gång för att kraftsamla inför framtiden och då handlar det om både kostnadsbesparingar och effektiviseringar.

Enligt Per Strömberg såg utvecklingen i Q1 likartad ut för flera av Sveriges apotek och rapport efter rapport har visat på en ökad e-handelsförsäljning överlag. För att möta utvecklingen har Apotek Hjärtat bland annat satsat på automatisering.

Färre apotek att vänta

Men den övergripande planen är att få ihop Apotek Hjärtats fysiska apotek, som i dag är 390 till antalet, med e-handeln på ett bra sätt. Sedan en tid tillbaka kan den som e-handlar mat från Ica få sina läkemedel hemlevererade i samma försändelse.

Vi kan se att 20 procent av volymerna i Hjärtats e-handel flödar genom butikerna på något sätt. Det kan vara att kunden hämtar upp i butik eller att varan plockas där för att sedan levereras ut till kunden.

Just det sistnämnda blir en viktig konkurrensfördel, menar Per Strömberg.

Annons

Det blir mycket snabbare än vad rena e-handelsaktörer kan erbjuda och dessutom mer hållbart.

Samtidigt är Per Strömberg tydlig med att både antalet apotek och mängden personal kan komma att minska i antal framöver.

När det gäller fysiska apotek så är min uppfattning att de - båda våra och andras - kommer att minska över tid. Men vi räknar inte med att så många av våra kommer att behöva stänga, utan det rör sig om några enstaka i så fall.

Omnispecialist på väg in

Apotek Hjärtat har enligt Per Strömberg den största omsättningen av de svenska apoteksföretagen, och även om andra kanske har fler apotek så är Hjärtats i regel större, förklarar han.

Vi har ett starkt och bra nät och vi tror på omnikanal och hur vi jobbar med butikerna och e-handeln ihop. Det tror vi är mycket av framtiden. Just det upplägget är viktigt för oss och en fördel gentemot andra aktörer, som inte har samma möjlighet att agera snabbt.

För att ytterligare stärka Apotek Hjärtats fokus på omnikanal har företaget rekryterat Eric Lundberg, nuvarande vd på Kjell & Company, som ny vd. Per Strömberg menar att Eric Lundberg har “omnikanal som något av en specialitet”, vilket han menar bådar gott för framtiden.

I nuläget är inga större nedskärningar på gång inom Apotek Hjärtat och eventuella personalminskningar kommer främst att hanteras genom att anställda ändå slutar, till exempel på grund av hög ålder.

Överlag ser Per Strömberg de färska Q1-siffrorna som en tillfällig svacka på en resa som överlag går starkt framåt.

Jag är väldigt trygg med Apotek Hjärtat och de satsningar vi gör. Vi ser positivt på framtiden, avslutar han.

LÄS ÄVEN: Apotek Hjärtat dumpade plasten för tejp: "Det hållbaraste valet"

Annons